Un canvi en les preferències de la fauna marina podria dur importants conseqüències a la costa de Catalunya. Un estudi elaborat gràcies a la iniciativa de ciència ciutadana OdM Climate 2024 ha identificat un augment notable de peixos d'espècies termòfiles, és a dir, aquells que tenen predilecció per les temperatures càlides enfront de les més fredes, en aigües del Mediterrani occidental, segons ha informat aquest dilluns en un comunicat l'Institut de Ciències del Mar-CSIC. Aquest fet, doncs, indica que peixos que mai s'havien deixat veure, o ho havien fet de manera molt ocasional, a la costa del territori català, podrien convertir-se en habituals generant canvis en l'ecosistema marí.

Detecten dues espècies que neden cap a l'oest

Les espècies que més s'han sumat a aquesta tendència de nedar cap a aigües més càlides són els Thalassoma pavo, coneguts popularment com a peixos fadrins pels mallorquins, i l'Sparisoma cretenc, animals que recentment s'ha detectat visitant la costa de les Illes Balears i Almeria, fet que confirma la seva expansió cap a l'oest. Pel que fa a aquest segon, es tracta d'un peix que històricament ha habitat les aigües del Mediterrani oriental i el nord d'Àfrica.

L'informe, batejat com a Peixos i esclafament i liderat per als investigadors Ernesto Azzurro i Enrico Cecapolli, assenyala també que la costa de Granada és un dels punts més destacats per aquest fenomen. Allà, l'índex de tropicalització arriba al 35% a causa de les altes temperatures registrades

Les proliferacions de meduses

A banda, els científics alerten de la proliferació de meduses. L'informe Alerta Meduses, de la investigadora Macarena Marambio (ICM-CSIC), ha documentat la presència més gran de l'espècie cotylorhiza tuberculata a Múrcia, de la que s'han detectat exemplars adults en gran abundància en una època molt primerenca, el que podria ser senyal de l'acceleració del seu cicle reproductiu, probablement vinculat a l'escalfament de l'aigua. En aquesta mateixa línia, el projecte Atenció coralls, liderat per Joaquim Garrabou (ICM-CSIC) ha subratllat l'alt nivell d'afectació en gorgònies i coralls. Més del 70% dels censos indiquen un impacte moderat o sever per esdeveniments de mortalitat massiva.

Prohibeixen el bany al Fòrum de Barcelona per l’aparició d’una rajada

L'estiu passat va tenir lloc un episodi que es podria relacionar amb aquest canvi de preferències de la fauna marina. A la zona de banys del Fòrum de Barcelona van hissar la bandera vermella que prohibeix entrar a l’aigua a causa de la detecció d’una rajada gestant de l’espècie escurçana violeta (Pteroplatytrygon violacea).

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!