Etienne Klein, físic i director de recerca de la Comissió d'Energia Atòmica i Energies Alternatives (CEA), s’ha hagut de disculpar públicament. I ho ha hagut de fer per haver presentat una fotografia d’un tall de xoriço com una fotografia de l’estrella Pròxima Centauri. I és que aquesta broma del reputat físic francès Etienne Klein s’havia fet viral com a certa. Fins i tot, mitjans de comunicació se n’havien fet ressò. 

Klein va publicar el passat diumenge 31 de juliol una foto a Twitter d'una rodanxa de xoriço sobre un fons negre i va afirmar que era una imatge de l’estrella Pròxima Centauri presa amb el telescopi espacial James Webb (JWST). «Foto de Pròxima Centauri, l'estrella més propera al Sol, situada a 4,2 anys llum de nosaltres. Va ser presa pel JWST. Quin nivell de detalls... Un nou món es desvetlla dia rere dia», va escriure Klein a Twitter. 

Però quan alguns d’usuaris de Twitter li van advertir que no es tractava d’una fotografia de l’estrella Pròxima Centauri, Klein va fer una segona piulada. “Doncs bé, a l'hora de l'aperitiu, els biaixos cognitius semblen tenir el seu dia lliure… Compte, doncs, amb ells. Segons la cosmologia contemporània, cap objecte pertanyent a la xarcuteria espanyola no existeix sinó a la Terra”.

Més tard, en veure la gran polseguera que va aixecar a les xarxes socials la seva publicació del tall de xoriço, va fer una tercera piulada. “En vista d'alguns comentaris, em sento obligat a aclarir que aquesta piulada que mostra una suposada instantània de Pròxima Centauri va ser una forma de diversió. Aprenguem a desconfiar tant dels arguments d'autoritat com de l'eloqüència espontània de certes imatges..."

Per posar fi a una ocurrència que s’havia fet viral com a veraç, va compartir posteriorment un article en què explicava que ho havia fet a propòsit, però que demanava perdó. "Vinc a presentar les meves disculpes a aquells a qui la meva mentida, que no té res d'original, hagi pogut escandalitzar. Simplement, volia instar a la cautela amb imatges que semblen eloqüents per si mateixes. La broma d'un científic", ha afirmat.

El científic demana disculpes

Arran de l’alta volada que ha pres la publicació de la rodanxa de xoriço, ha hagut de demanar perdó públicament i aclarir perquè havia decidit fer aquesta broma. “Acabo de demanar disculpes als que s'hagin escandalitzat per la meva farsa, que no tenia res d'original. Només pretenia incitar la prudència respecte a les imatges que semblen parlar per si mateixes”, ha piulat el físic Etienne Klein.

"Em va sorprendre l'abast de la difusió: vaig pensar que la imatge es detectaria immediatament com a falsa. I quan vaig veure que un important periodista de BFMTV (un canal de notícies francès de 24 hores) s'entusiasmava amb el tema i que corria el risc de difondre'l, li vaig dir que era una broma. Se'l va prendre amb molt d'humor”, ha declarat  Klein a l'agència de notícies Agence France Press.

Amb tot, però, Etienne Klein treu una lectura positiva d'aquesta presa de pèl. “Una mentida té una virtut educativa en el sentit que dona mesura de la nostra capacitat per ser enganyats i qüestiona la nostra relació amb les fonts”, indica