El sector educatiu és un dels que més s'està veient forçat a reformular-se durant la pandèmia i això, està deteriorant les condicions laborals, ja precàries que el sistema arrossegava. Per aquesta raó, la Confederació General del Treball (CGT) ha convocat a una vaga el pròxim 21 d'octubre, a tota la comunitat universitària i als centres de recerca per protestar per la precarietat laboral, que la pandèmia ha accelerat.

 

 

Sumant-se a altres sectors públics en protesta, universitats també farà vaga. Ho ha anunciat la portaveu del sindicat Maria Leó a una roda de premsa, en què ha afirmat que el sistema universitari "ha esclatat" a causa de "l'enorme càrrega de treball que suposa pels docents preparar formats de classe presencials i virtuals" per les que "en general no se'ls ha ofert formació".

També va alertar de la situació de molts investigadors que "van deixar tasques científiques aturades durant la pandèmia i, per poder acabar-les, les han reprès sense cobrar perquè els seus contractes predoctorals han finalitzat".
 

Objectius a curt i a mitjà termini

Des de la CGT denuncien "la insostenibilitat" de les condicions actuals i exigeix una pròrroga de 6 mesos dels contractes que conclouen durant la pandèmia per acabar les investigacions. Malgrat que reconeixen que alguns contractes predoctorals s'han prorrogat per 3 mesos, asseguren que no n'hi ha prou.


Altres de les demandes del sindicat a curt termini són regularitzar la figura dels professors associats, segons assegura la portaveu Maria Leó "les contractacions són fraudulentes i precàries" i per això és necessària la retirada de l'avantprojecte de llei de l'Estatut de Personal Docent i Investigador que prepara el Ministeri d'Universitats, perquè "implica legalitzar figures laborals precaritzades". 

Com a mesures a mitjà termini, la CGT demana "acabar amb l'obsolet sistema de beques", ja que segons la portaveu la universitat "ha de ser totalment gratuïta". També, Maria Leó ha exigit la creació d'un cos únic de professorat universitari, la desaparició de la subcontractació dels serveis bàsics i que es canviïn els criteris d'avaluació de les publicacions científiques, ja que els actuals "privatitzen el coneixement perquè comporten el transvasament de fons públics a editorials privades".

 

Foto principal: Vaga de professors de secundària el passat 9 d'octubre / Efe.