L'hidrogen verd, que podria convertir-se en el combustible de la descarbonització en la pròxima dècada, s'ha convertit en un objectiu estratègic per a la Unió Europea, que estudia duplicar els seus objectius de producció fins a assolir els 20 milions de tones el 2030. Espanya es troba en una situació privilegiada per liderar dins d'Europa la producció d'aquesta revolucionària energia verda.

L'impuls de l'hidrogen renovable és estratègic per a l'Espanya, tal com evidencia el fet que, de tots els projectes d'hidrogen renovable a nivell mundial, el 20% se situïn en el nostre país, només per darrere dels EUA.

Els recents compromisos d'ajuda anunciats per la Comissió Europea vinculats al desenvolupament i implantació de Proyectos d'Interès Comú Europeu (PIICE) d'Hidrogen Verd, unit al nou Pla de Seguretat Energètica aprovat pel Govern d'Espanya, deixen clara l'estratègia d'Europa i d'Espanya per liderar aquesta nova tecnologia.

Un context en el qual empreses espanyoles com Cepsa o Enagás i internacionals com les daneses CIP i Maersk seran actors claus el proper any per impulsar l'enlairament de l'hidrogen verd al nostre país amb el desenvolupament de megaprojectes alineats amb l'estratègia d'Espanya de descarbonització de l'economia i de transició energètica justa, així com amb el full de ruta de l'hidrogen verd, avançant en el compliment del compromís comú de descarbonització dels sectors productius a la Unió Europea.

La cartera d'aquests megaprojectes suma més de 7 GW de potència instal·lada d'electrolitzadors, per sobre de l'actual objectiu del Govern d'assolir els 4GW el 2030, un objectiu a priori poc ambiciós atès el volum de projectes en marxa i que podria portar el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic a revisar a l'alça la meta d'hidrogen renovable prevista per a 2030 en el Pla Nacional Integrat d'Energia i Clima (PNIEC).

Vall Andalusa

Amb una inversió de 3.000 milions d'euros a Andalusia, la Vall Andalusa de l'Hidrogen Verd de Cepsa impulsarà la descarbonització de la indústria i del transport pesat terrestre, aeri (SAF) i marítim, aconseguint una reducció de 6 milions de tones de CO2.

La companyia generarà 10.000 llocs de treball – prop d'un miler directes, a més d'indirectes i induïts – per posar en marxa dues noves plantes, amb una capacitat de 2 GW i una producció de fins a 300.000 tones d'hidrogen verd en el seu Parcs Eòlics de Camp de Gibraltar (Cadis) i Pals de la Frontera (Huelva).

El projecte anirà acompanyat d'una inversió addicional de 2.000 milions d'euros destinada al desenvolupament d'una cartera de projectes de 3GW d'energia eòlica i solar per generar l'energia renovable necessària per a la producció de l'hidrogen verd. A més, la companyia col·laborarà amb altres productors d'energies renovables a Andalusia i de la resta d'Espanya per promoure la integració d'aquestes noves plantes en el sistema elèctric.

La planta de Huelva s'ubicarà al costat del Parc Energètic La Rábida i es posarà en marxa el 2026, assolint el màxim de la seva capacitat el 2028. La instal·lació de Cadis se situarà al Parc Energètic San Roque i entrarà en operació el 2027.

Projecte catalina

El projecte liderat per CIP, l'inversor especialitzat en infraestructura renovable greenfield més gran del món, en consorci amb empreses com Enagás Renovable i Fertiberia, instal·larà 2GW d'electrolitzadors a l'Aragó per a la producció d'hidrogen verd que contribuiran a la descarbonització, entre altres zones, del Llevant espanyol, on es troben algunes de les indústries amb més consum energètic i d'hidrogeno del país, tals com refineries, productors de fertilitzants o fàbriques rajoleres.

Amb una inversió superior als 8.000 milions i la creació de prop de 10.000 llocs de treball a Aragó i 900 a València durant les fases de construcció i explotació, el projecte Catalina subministrarà hidrogen amb un baix impacte mediambiental a través d'un hidroducto de més 220 quilòmetres de longitud que connectarà la rica zona en recursos renovables de Terol, on s'ubiquessin tant els actius de generació com la indústria associada als electrolitzadors, amb les zones industrials de Sagunto i Tarragona.

Catalina està en fase avançada de desenvolupament. La primera fase del projecte, que serà operativa comercialment a finals de 2027, explicarà amb 1GW d'energia eòlica i solar fotovoltaica connectats a un electrolitzador de 500 megawatts (MW) que produirà més de 50.000 tones d'hidrogen verd a l'any. Aquesta fase inclou igualment la construcció d'una planta de producció d'amoníac a Sagunto que utilitzarà l'hidrogen verd per produir amoníac verd que posteriorment serà utilitzat per a la fabricació de fertilitzants.

La resta del projecte entrés en operació de forma seqüencial a partir d'aquesta data per ser plenament operatiu el 2030, quadruplicant la producció de la primera fase fins a prop de les 200.000 tones d'hidrogen verd a l'any (40% del consum actual d'hidrogen gris (originat amb combustibles fòssils) a Espanya, actualment situat en to a les 500.000 tones anuals) suficient per contribuir a la descarbonització de les indústries aragoneses i valencianes.

Es tracta per tant d'un projecte pioner a nivell global per a la producció d'hidrogen i amoníac renovables a gran escala i el desenvolupament de solucions innovadores per al transport d'hidrogen als centres de demanda a través d'una infraestructura sostenible, que proporcionarà una via per a la descarbonització de la indústria espanyola.