El Centre Simon Wiesenthal, institució pionera en la lluita contra el nazisme i en memòria de les víctimes de l'Holocaust, ha enviat una carta al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, manifestant la seva indignació després de veure en una circular de la fiscalia que considera els nazis com un col·lectiu emparat per la legislació de delictes d'odi. Segons recull La Marea i el centre explica a la seva pàgina web, la carta es va enviar el passat dilluns, dia en que es va commemorar el 75è aniversari de l'alliberament del camp d'extermini d'Auschwitz per les tropes soviètiques.

La circular de la fiscalia assenyalava que una "agressió a una persona d'ideologia nazi o la incitació a l'odi al col·lectiu pot ser inclosa en aquest tipus de delictes". Aquest és el text:

circular fiscalia

Aquesta pràctica, però, contradiu el motiu de la legislació de delictes d'odi, que és protegir als col·lectius vulnerables, tal com recullen els organismes internacionals. 

Així, a la carta, el director del centre Shimon Samuels, pregunta a Sánchez si considera també un crim "la incitació a l'odi a l'ISIS, ETA o a aquelles ideologies que donen suport l'extermini del que consideren races inferiors". A la carta es titlla aquesta interpretació d'"una broma malalta, una bufetada a tots els supervivents de l'Holocaust, a l'igual que l'afirmació que els nazis mai podrien perdonar els jueus per obligar-los a construir Auschwitz".

D'aquesta manera, Samuels ha instat al govern espanyol "a prendre les mesures apropiades [...] contra aquells que profanaren la memòria i banalitzin les atrocitats nazis".