"Ve d'una hora i va de ràtios". Centenars de mestres i professors dels centres públics han sortit amb aquest lema pels carrers de Barcelona per demanar la reducció de ràtios i d'una hora de l'horari lectiu. Els sis sindicats convocants --USTEC-STEs, CCOO, I-CSC, ASPEPC-SPS, CGT i UGT-- han convocat vaga a l'ensenyament públic per exigir al Govern que reverteixi les retallades després d'anys de creixement econòmic. 

La manifestació, que segons els organitzadors ha reunit fins a 6.000 persones, ha sortit a les 12 del migdia de plaça Universitat i ha arribat fins a la plaça Sant Jaume passant per Pelai, plaça Catalunya i Via Laietana. 

vaga mestres el nacional anna solé sans

El portaveu d'USTEC, Ramon Font, ha denunciat que el nombre d'alumnes ha crescut en 63.000, mentre que el de professors només ho ha fet en 329. "Estem molt pitjor ara que fa deu anys" i ha assegurat que facin o no vaga, el professorat comparteix els motius de la convocatòria.

Però no està tot perdut. Segons Font encara hi ha temps abans de començar el proper curs. Precisament per aquest motiu, els sindicats reclamen de manera unànime que s'aprovi un decret llei per contractar 7.000 docents més, el que tindria un cost de 93 milions d'euros. Segons el sindicalista, els mateixos grups parlamentaris han reconegut que hi ha 300 milions disponibles que es podrien invertir en aquesta matèria. 

vaga mestres el nacional anna solé sans

La manifestació ha acabat a la plaça Sant Jaume amb la lectura d'un manifest on han assegurat que "no podem iniciar el curs vinent amb les mateixes condicions que aquest". Per altra banda, han exigit també "la concreció d'un calendari per revertir la totalitat de les retallades". "Només unides podrem aconseguir l'educació pública que ens mereixem", han clamat i han recordat que aquesta ha estat una vaga unitària. "Totes vosaltres, amb l'energia que hem trobat, continuarem mobilitzant-nos a les aules i als carrers per una educació pública i de qualitat".

Què demanen?

La jornada lectiva és la mesura ''irrenunciable'' pels sindicats, ja que consideren que l'ampliació a dues hores durant els mandats de Rigau i Wert va ser una mesura extraordinària. Una d'aquestes hores la van reduir el 2017, després de l'acord entre els mateixos sindicats i el Departament aleshores liderat per Meritxell Ruiz, un pacte que va permetre aprovar els pressupostos d'aquell exercici. Amb l'acord, el Departament es comprometia a recuperar aquesta jornada lectiva els propers cursos, però davant la situació de pròrroga pressupostària no s'ha executat. 

A banda d'aquesta millora, els sindicats també demanen reduir ràtios, la reducció de dues hores per als majors de 55 anys, la conversió dels terços de jornada en mitges jornades, el retorn del primer estadi després de sis anys amb efectes retroactius i la consolidació del personal interí, a més de la retirada del Decret de Plantilles. 

vaga mestres el nacional anna solé sans

Seguiment de l'11%

La Conselleria d'Educació ha xifrat la vaga de mestres i professors dels centres públics en el 10,77% a tot Catalunya, uns 7.868 docents, cosa que suposa un dels seguiments més baixos dels últims temps, ha exposat la secretària general, Núria Cuenca, que ha recordat que l'aturada estava convocada pels sis sindicats representatius.

Segons Cuenca, la majoria de docents han "entès que no era el millor moment" per fer la vaga, ja que les seves reivindicacions no es poden atendre mentre hi hagi pròrroga pressupostària.

Pel que fa a les capitals catalanes, a Barcelona el seguiment ha estat del 11,9% a Girona del 7,77%, a Tarragona del 7,85% i a Lleida del 3,32%.