Cada vegada és més difícil veure els estels al cel nocturn a conseqüència de l'increment de la llum artificial a les nits. Així ho demostra un macroestudi publicat a la revista Science, que apunta que la contaminació lumínica ha augmentat un 9,6% anual de mitjana, entre 2011 i 2022. La xifra es duplica en relació amb els registres que es tenien a l'inici de l'estudi. La investigació revela que un infant nascut en una zona on fa 18 anys es veien 250 estels, probablement ara, veuria menys de 100 en el mateix lloc. El cel nocturn no arriba a enfosquir-se del tot en molts punts de la Terra des de fa anys, això es deu a un crepuscle artificial que es crea per la dispersió de llum antropogènica en l'atmosfera que ho impedeix.

Skyglow

Skyglow és el terme que s'utilitza per definir aquest tipus de contaminació lumínica, que no només impedeix veure els estels, sinó que també té un preocupant impacte ambiental. Amb tot, és difícil calcular amb exactitud com i quant ha crescut la llum artificial, perquè els satèl·lits no detecten les emissions blaves de les llums LED que en els últims anys s'han implantat en els sistemes d'il·luminació, especialment en l'enllumenat públic. Els satèl·lits són sensibles a la llum que va dirigida al cel, però, en canvi, no capten  les llums que s'emeten horitzontalment, com els anuncis i la il·luminació en les façanes, que són les que contribueixen al skyglow.

Christopher Kyba, del Centre Alemany de Recerca en Geociències (GFZ) i la Ruhr-Universität Bochum, ha analitzat les 51.351 observacions fetes pels ciutadans en aquest període de més de 10 anys, juntament amb altres científics del centre de recerca per a l'astronomia òptica dels Estats Units, per determinar fins a quin punt la contaminació lumínica impedeix veure les estrelles. Kyba i el seu equip van convidar a voluntaris de tot el món a participar en el projecte Globe at Night. L'objectiu d'aquest experiment de ciència ciutadana era comparar mapes estel·lars del cel nocturn amb el que la contaminació lumínica els permetia veure en realitat. "Unides, les contribucions de totes aquestes persones van funcionar com una xarxa global de sensors", subratlla l'expert. 

10% més de llum artificial cada any

El projecte va rebre prop de 20.000 localitats de tot el món, de les quals 3.699 eren a Europa. Així doncs, els resultats revelen que la lluentor del cel nocturn provocat per la llum artificial ha crescut entre un 7% i un 10% cada any (és a dir, ha augmentat el doble en aproximadament una dècada). No obstant això, els mesuraments fets pels satèl·lits només comptabilitzen un increment del 2% anual. Els experts coincideixen que "la resplendor celeste" té greus efectes no només per a l'observació d'estels sinó també per al medi ambient, atès que molts processos fisiològics dels éssers vius estan determinats per cicles diaris i estacionals i, per tant, influïts per la llum.

La coautora de l'estudi i cap del projecte Globe at Night del NOIRlab, Constance Walker, ha advertit que "el skyglow afecta tant als animals diürns com als nocturns i, a més, destrueix una part important del nostre patrimoni cultural".  Així mateix, té "efectes negatius per a l'observació de les estrelles i l'astronomia", subratlla la investigadora. Per la seva banda, Fabio Falchi, de l'Institut de Ciència i Tecnologia de la Contaminació Lumínica (ISTIL) i Salvador Bará, professor d'Òptica en la Universitat de Santiago de Compostel·la, opinen que "el missatge més important que la comunitat científica hauria d'extreure és que la contaminació lumínica està augmentant, malgrat les mesures que suposadament s'han posat en marxa per limitar-la".