El jutjat contenciós-administratiu 2 de Girona ha condemnat al Servei Català de la Salut (CatSalut) a indemnitzar amb 135.214 euros a al pare d'un jove de 19 anys amb llarg historial psiquiàtric i quatre intents d'autolesió en menys d'un any, que es va suïcidar 24 dies després de rebre l'alta després d'anar a urgències a l'Hospital de Santa Caterina de Salt (Girona) el 2010.

En la sentència, que admet recurs d'apel·lació a resoldre pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), el jutge entén que l'Administració "no va posar a disposició del pacient tots els mitjans pertinents, incomplint, per tant, la seva obligació".

El pare, metge forense de professió, va demanar a la secció psiquiàtrica de l'hospital que ingressessin uns dies al jove per estabilitzar-lo, però el personal mèdic ho va descartar i al cap d'unes setmanes el jove es va suïcidar, ha explicat en un comunicat aquest dimecres l'advocat Benet Salellas, que ha portat el cas.

El judici ha comptat amb diversos informes pericials sobre la relació entre l'assistència sanitària prestada i el dany patit: un psiquiatre forense determina que hi havia factors de risc de suïcidi que aconsellaven la seva permanència en el centre, com una patologia de base de llarga durada -trastorn límit de la personalitat-, conductes suïcides i ingesta de medicaments.

Un altre pèrit considera que, examinades les dades de totes les fonts, "es va incomplir de forma sistemàtica" des de l'ingrés a l'hospital fins a l'alta l'obligació de mitjans, ja que no es van analitzar ni van avaluar els factors de risc ni es van obtenir els antecedents.

El pare, amb incapacitat permanent absoluta

El jutge ha considerat adequats aquests raonaments, que coincideixen que el més prudent hagués estat un internament psiquiàtric de curta estada, incloent la possibilitat d'un ingrés involuntari.

Després del suïcidi del fill, el pare va ser diagnosticat de trastorn per estrès posttraumàtic greu i depressió major, i un jutjat de Santander li va reconèixer la incapacitat permanent absoluta derivada d'accident no laboral, ratificada pel Tribunal Superior de Justícia de Cantàbria el 2015.