Segueix la polèmica amb el catedràtic emèrit de la Universitat de Barcelona (UB) assenyalat per assetjament sexual per fins a 14 dones que van treballar amb ell. Ara, segons revela elDiario.es, Ramón Flecha va publicar un article signat amb el seu nom sobre assetjament sexual, però que en realitat va ser escrit per una de les investigadores que treballava amb ell al grup de recerca CREA i el seu nom mai ha aparegut a la publicació. En concret, es tracta de l'article científic Assetjament sexual de segon ordre: La violència contra els que trenquen el silenci i fan costat a les víctimes, que es va publicar el 26 de febrer del 2021 a la revista Violence Against Women, una de les publicacions de referència en la matèria. El 6 de novembre del 2018, existeix un correu electrònic enviat per una professora de la Universitat de Barcelona, membre del CREA, a la investigadora on apunta: "Ramón diu que diguis tu com s'ha de procedir. Creus que l'ha d'enviar ja? Si és que sí, ja sé que ho has fet, però enviem de nou el text del mail definitiu i l'arxiu de l'article definitiu i ens dius com s'hauria d'enviar". La investigadora contesta: "Sí, millor enviar-lo ja perquè quedarà molt bé fer-ho amb antelació. Crec que el millor és enviar-lo com a resposta al correu que ella li va escriure amb les últimes indicacions. Us donaré la data exacta d'aquest correu perquè sigui fàcil localitzar-lo. Avui mateix us ho envio tot".
Versions creuades
En el mateix correu electrònic, la investigadora fa referència a l'editora de la revista. Precisament, va ser a través d'ella com aquesta investigadora, especialitzada en violència de gènere, va rebre la proposta d'enviar una proposta acadèmica per participar en el número especial que la revista publicaria per celebrar el 25è aniversari el 2019. Segons apunta el digital, va ser l'editora qui va suggerir escriure sobre assetjament sexual i més endavant va assegurar que seria Ramón Flecha qui signaria l'article. L'intercanvi de correus va començar el 2017 i es va allargar fins al 2021, i es pot llegir com la investigadora demana indicacions al personal del CREA, entre ells a Ramón Flecha, sobre l'autoria de l'article.
"Respecte als noms per a l'article al SI VAW (celebració 25 aniversari) sobre SOSH, em confirmeu? Olga em va dir que m'esperés pq ho acabaríeu de parlar i si no que us escrivís jo per a confirmar", pregunta la investigadora en un correu electrònic. En una resposta, Flecha diu que serà ell qui ho faci, però que serà gràcies a l'“argument” que, segons assegura, la investigadora l'havia autoritzat perquè l'autor fos ell. Tanmateix, la investigadora —que prefereix mantenir l'anonimat— ha relatat a elDiario.es que mai va demanar a Flecha que firmés l'article, va demanar encarregar-se ella d'escriure l'article perquè després aparegués ell com a autor. "Quan dobleguen la teva voluntat, com ell ho va fer durant anys, pots arribar a cedir davant aquestes pressions, a no reaccionar… però això no impedeix que segueixi sent un abús". Mentre que Ramón Flecha ha afirmat que la investigadora i ell van tenir tres converses llargues sobre l'autoria en les quals ell li va proposar signar-ho els dos, juntament, amb altres dues persones que també han contribuït "a aquesta aportació de diferents formes", però que ella s'hi va negar "rotundament" i va insistir que fos ell qui el signés, i "al CREA hi ha 100% de llibertat individual perquè cada persona faci el que vulgui amb el seu temps i amb la seva signatura". La investigadora, en canvi, ha defensat que mai es va negar a fer aquesta feina, però relata que "durant anys m'havia anat anul·lant per complet i, també, sembrat un estat de terror. No em vaig negar, però les meves respostes sempre van estar condicionades per la por a les conseqüències, les ganes de sobreviure en l'acadèmia, aconseguir una plaça estable o no ser desprestigiada".
Fil de correus electrònics
Segons consta en un correu enviat l'agost del 2018, la investigadora li escriu a Ramón Flecha: "Hola Ramón, T'adjunto l'article de VAW. Encara que sonin una mica estrany apareixen termes com perpetrador, transeünt, etc. Per seguir la terminologia de la revista. D'altra banda, tal com comentem al juliol, he inclòs un resum dels relats com a annex, crec que això dona consistència a la metodologia, ja que permet conèixer de manera ampliada cada cas de SOSH que ha contribuït als resultats". Ell li respon: "Havia fet una lectura ràpida en paper de l'article i, per descomptat, m'havia encantat (...). Com seguim? Ho tradueixo a l'anglès amb algú que sàpiga molt anglès i te'l mires després? Com anem de termini?".
L'encreuament de correus es manté i, en un d'ells, la investigadora li explica que enviarà l'article a una empresa de traducció i que van bé de termini per enviar-lo. En un mail, la professora redacta fins i tot el text amb el qual Flecha ha de dirigir-se a l'editora de Violence Against Women per enviar-li l'article. En un altre correu electrònic també avisa a altres companyes del CREA: "Us he avisat ràpidament perquè vull tornar-ho a imprimir en paper i mirar-ho després dels últims canvis que vaig fer de bibliografia abans de l'últim enviament". Una altra de les persones que formava part de l'equip de publicacions del CREA durant aquests anys també confirma que va ser aquesta investigadora qui es va encarregar d'aquesta publicació i de qui aquest equip va fer seguiment. Finalment, l'article no es va publicar en el número de commemoració dels 25 anys, sinó el 26 de febrer del 2021. "Jo no em vaig imaginar que ell voldria signar-lo, ell estava més centrat en temes d'educació. Això és una mostra de com aconseguia doblegar la nostra voluntat, el nostre consentiment. Per a mi aquest article és només un exemple de tota l'explotació laboral que hem patit", conclou.