Un total de 13.446 persones van ingressar a un hospital català l'any 2022 per un ictus, de les quals 500 eren menors de 40 anys i més de 3.000 tenien entre 40 i 65 anys, a més de 18 menors d'edat que van patir aquesta malaltia neurològica. No obstant això, la mortalitat per ictus a Catalunya s'ha reduït en els darrers anys i, actualment, el 55% de les persones que el pateixen poden tornar a fer les activitats habituals i una vida independent al cap d'uns tres mesos; el 35% dels pacients tenen seqüeles físiques o cognitives i la mortalitat se situa en el 15% dels casos en els tres mesos, segons dades del Departament de Salut.
Aquestes xifres han estat facilitades per Salut coincidint amb la commemoració aquest diumenge, dia 29, del Dia Mundial de l'Ictus, una malaltia que suposa una alteració brusca de la circulació de la sang al cervell, produïda per un tamponament o trencament d'una artèria que impedeix que arribi la sang a una part del cervell. El Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) ha activat el Codi Ictus en 5.711 ocasions entre el gener i el setembre d'aquest any 2023, mentre que tot el 2022 es van fer 6.301 activacions. El Codi Ictus és un protocol d'actuació urgent a Catalunya, que compta amb la coordinació del SEM i del telèfon 112 per identificar ràpidament els casos i inclou l'activació d'una xarxa de dispositius assistencials dirigits a donar una atenció immediata i adequada als pacients amb sospita d'ictus.
Per regions sanitàries, el 2022 es va activar el codi ictus 2.674 vegades a Barcelona ciutat; 1.518 a la Metropolitana Sud; 934 a la Metropolitana Nord; 773 al Vallès Occidental i Oriental; 491 a la Catalunya Central; 712 a la regió sanitària de Girona; 654 a la de Lleida-Pirineu; 699 al Camp de Tarragona i 260 a les Terres de l’Ebre. Actualment, 29 hospitals de tot Catalunya formen part de la xarxa d'atenció a l'ictus, quinze dels quals estan connectats a una xarxa de telemedicina, que permet valorar un neuròleg a distància les 24 hores del dia.
Conseqüències molt greus
L'Institut Català de la Salut de la Generalitat també ha volgut commemorar el Dia Mundial de l'Ictus recordant que es tracta d'una malaltia que afecta cada any 15 milions de persones d'arreu del món. "Les conseqüències de patir un ictus poden ser molt greus. Les més evidents, són les físiques, però les seqüeles de la malaltia van molt més enllà provocant, en molts casos, problemes cognitius i també psicològics", ha assenyalat en un fil a Twitter.
📆 Avui és el #DiaMundialIctus.
— ICS. Generalitat (@icscat) October 29, 2023
👉 L'ictus és una malaltia que provoca una alteració de la circulació de la sang al cervell que pot produir diferents graus de discapacitat i que, segons @WHO, afecta cada any 15 milions de persones d’arreu del món. pic.twitter.com/MAURR39ITo