La consellera d'Investigació i Universitats de la Generalitat, Gemma Geis, ha presentat aquest dilluns la proposta de l'Executiu català de rebaixar els preus públics de graus universitaris d'experimentalitat alta i mitja i també dels màsters habilitants per exercir una professió a partir del pròxim curs. "Els estudiants han d'escollir el seu futur d'acord amb la seva vocació, no d'acord amb els seus recursos econòmics", ha defensat Geis en roda de premsa en la que ha concretat que el crèdit d'aquests graus i màsters passarà a ser de 18,46 euros. Es rebaixarà més d'un 30% el preu públic dels graus universitaris d'experimentalitat alta i més d'un 26% el preu públic dels graus universitaris d'experimentalitat mitjana i tots els màsters habilitants costaran menys de 20 euros per crèdit.

Aquestes rebaixes afectaran a graus "clau per al futur més immediat" com Medicina, Infermeria, Biologia i les enginyeries, entre d'altres, i a partir del pròxim curs només hi haurà dos preus públics per als graus universitaris, ha remarcat Geis. La titular d'Investigació i Universitats ha subratllat que es tracta de la "tercera rebaixa consecutiva" dels preus públics universitaris que assumeix la Generalitat amb un cost d'uns 27,5 milions d'euros amb la voluntat que tots els graus costin el mateix en tres anys, segons Geis. El preu d'aquells graus d'experimentalitat baixa com a Filologia i Dret, entre d'altres, es mantenen en 17,69 euros per crèdit, el "més baix de tot el sistema", i també es manté el preu de la resta de màsters universitaris oficials, ha explicat la consellera.

"Màxima equitat"

"Hem de garantir l'accés amb la màxima equitat", ha reivindicat la consellera, que ha precisat que amb aquesta rebaixa que proposen els graus d'experimentalitat alta i mitja passaran a costar 18,46 euros per crèdit, davant l'actual preu de 27,67 euros i 25,04 respectivament. Així, una persona que estudiï Medicina (experimentalitat alta) s'estalviarà 553 euros i una que estudiï Periodisme (mitjana) s'estalviarà 395 euros en un curs: ambdues pagaran 18,46 euros per crèdit, el mateix que una persona que necessiti un màster habilitant per exercir la seva professió.

A més, Geis ha assegurat que amb aquesta proposta les famílies en situació de vulnerabilitat econòmica optaran a preus per crèdit inferiors a sis euros en els graus universitaris i de menys de 15 euros en els màsters necessaris per exercir una professió. En concret, en aquells graus universitaris d'experimentalitat alta i mitja pagaran o bé 3,69 euros per crèdit (tram 1) o bé 5,54 euros (tram 2): aquests estudiants es beneficien d'una bonificació dels preus públics universitaris d'entre el 80% i el 70%.