Catalunya torna a la normalitat per sequera excepte el pantà de Riudecanyes, segons ha anunciat aquest dilluns la consellera de Territori i portaveu del Govern, Sílvia Paneque, després de reunir-se a Madrid amb el secretari d'Estat de Medi Ambient, Hugo Morán. Concretament, el Comitè Interdepartamental de Sequera ha aprovat que totes les zones de les conques internes catalanes passin a situació de normalitat, excepte l'embassament de Riudecanys (Baix Camp), que es mantindrà en prealerta.

Paneque ha precisat que tal cosa implica canvis en vuit àrees diferents: d'una banda, l'aqüífer Fluvià-Muga, l'embassament de Darnius Boadella, l'Empordà i la Serralada Transversal passen d'alerta a normalitat; d'una altra, el Consorci d'Aigües de Tarragona, els embassaments del Llobregat, els del Ter i l'embassament Ter-Llobregat també ho fan, però partien de l'estat de prealerta. Tot, després d'una recuperació "consolidada" dels pantans, que se situen per sobre del 76% de la seva capacitat, així com dels diferents aqüífers. Els canvis a les unitats d'explotació seran efectius entre finals d'aquesta setmana i principis de la vinent, quan es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat la resolució del director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) corresponent. Tot i la millora de les reserves, les dessalinitzadores catalanes continuaran funcionant al 90% de la capacitat. 

Inversions per la sequera

Pel que fa al pantà de Riudecanyes, la consellera ha explicat que continuarà en situació de prealerta (60%) en haver tingut una recuperació més moderada i, per tant, requerir una anàlisi més constant de la seva evolució. Així, ha puntualitzat que la situació encara recomana mantenir la situació de prealerta, tot i que les comissions de desembassament s'aniran reunint per veure si millora la situació.

Paneque ha destacat que entre el 2022 i el 2025 s'han aportat més de 300 hm³ de nous recursos que han pal·liat part del dèficit d'aportacions i han evitat que els embassaments quedessin buits durant més de 400 dies, motiu pel qual ha destacat que cal mantenir el mateix ritme d'inversions i s'ha reunit a Madrid amb el secretari d'Estat de Medi Ambient. De fet, la reunió ha servit per avançar en el conveni entre Aigües Ter-Llobregat i Aquamed, un conveni que se signarà abans de les vacances d'estiu per iniciar la licitació de l'ampliació de la dessaladora de la Tordera —una "peça clau" per incrementar la disponibilitat d'aigua sense dependre de la pluja.

Què implica l'escenari de normalitat?

D'acord amb el portal de la sequera de la Generalitat, l'escenari de normalitat implica que les demandes estan garantides i que no hi ha evidència de possibles desajustos a curt i mitjà termini. Aleshores, tan sols es fa seguiment i monitoratge sobre la situació hidrològica i evolució de les reserves.

Tot això vol dir que no es produeix cap mena de limitació en els usos de l'aigua planificats/autoritzats. Els ens en la gestió de la sequera han de preveure les accions necessàries per poder donar compliment a les mesures del pla especial de sequera en el moment que s'activi en qualsevol dels divuit àmbits territorials preestablerts.
 

Imatge principal: l'embassament de Foix al 100% de la seva capacitat, del 19 de març del 2025 / Europa Press
 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!