A Catalunya hi ha 122.460 cobertes amb fibrociment i uns quatre milions de tones d’amiant en total. La xifra l'ha donat a conèixer aquest dilluns l’executiu català, que ha presentat el Cens de cobertes amb Fibrociment a Catalunya. Concretament, l’estudi comptabilitza una suma total de 40 quilòmetres quadrats de teulades de fibrociment i un pes total de 700.000 tones en tot el territori. El registre, elaborat per l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), ha de servir per erradicar l’amiant, d’acord amb el Pla nacional per a l’erradicació de l’amiant 2023-2032. Només dos dels 947 municipis de Catalunya no tenen cap coberta amb aquest material. La Generalitat facilitarà les dades als ajuntaments perquè n'acceleri la desinstal·lació. La col·locació d'aquest material es va prohibir l’any 2001.

Es calcula que hi ha quatre milions de tones d’amiant a Catalunya

En la presentació, la vicepresidenta en funció del Govern, Laura Vilagrà, i el portaveu de l’ICGC han explicat que el cens no permet conèixer el percentatge d’amiant que hi ha a les teulades. També han dit que el registre captura el fibrociment que hi ha en cobertes, però no tot el fibrociment que encara hi ha en altres estructures constructives, baixants i canonades. En total, els experts calculen que hi podria haver quatre milions de tones d’amiant a Catalunya. En aquest sentit, la prioritat del Govern, ha indicat Vilagrà, serà la retirada de les teulades amb amiant en més mal estat.

La ciutat de Barcelona té més de 17.000 tones d’amiant

Pel que fa a la distribució, si es posa el focus en la quantitat de tones, la ciutat de Barcelona ocupa el primer lloc, amb 17.716,01 tones, seguida de Terrassa amb 11.285,32 tones, Sabadell amb 10.934,55 tones, Lleida amb 9.317,93 tones i Manresa amb 7.763,54 tones. I si es pren de referència el nombre d’habitants per tones, el primer lloc l’ocupa Foradada amb 7.492 kg/per càpita, Oliola amb 5.618,8 kg/per càpita, Ivorra amb 4.653,5 kg/per càpita, Abella de la Conca amb 4.312,4 kg/per càpita i Sora amb 4.024,9 kg/per càpita. Els ajuntaments tindran accés a les dades aquest dilluns a la tarda.

L’amiant haurà de ser retirat de totes les teulades el 2032

Vilagrà ha recordat que més enllà de l’elaboració del mapa de cobertes amb fibrociment de tot el territori català, el Govern té previst aprovar el pròxim dimarts 7 de maig el Projecte de llei d’erradicació de l’amiant de Catalunya, "un pas més" per assolir el Pla nacional per a l’erradicació de l’amiant 2023-2032. La Unió Europea recomana que l'amiant sigui retirat de tots els edificis públics abans de l'any 2028, i a totes les teulades en conjunt l'any 2032. L’executiu català en funcions té previst dotar amb 10 milions d’euros una línia d’ajuts per a la substitució d’aquest material per a plaques solars fotovoltaiques.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!