Catalunya està a tocar de l'emergència per sequera: els embassaments han baixat per primera vegada al 16%, segons les dades de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) d'aquest dimecres. Es tracta del mínim històric i de la línia vermella establerta per a l'estat d'emergència —que obligarà els municipis a no superar els 200 litres per habitant i dia per a tots els usos—. I és que els nou pantans que s'utilitzen com a referència se situen, en conjunt, en el 16,02%. Quedi clar, però, que això no implica l'aplicació automàtica de l'esmentada declaració d'emergència.
L'estat d'emergència s'implementa individualment a cadascuna de les unitats que conformen les conques internes catalanes. Per exemple, el sistema Ter-Llobregat se situa en el 16,5%: això és mig punt per sobre del llindar previst, de manera que encara continua en preemergència. En canvi, la unitat que depèn de l'embassament Darnius-Boadella (ara, amb les reserves al 12,1%) fa mesos que sí que està en emergència. Per la seva banda, el pantà de Sau amb prou feines està al 4,9%. En el cas dels embassaments que depenen de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), la situació és una mica millor: se situen per sobre del 40% de la seva capacitat.
Pendents del sistema Ter-Llobregat
El front de pluges de la setmana passada va ser poc abundant en general (les més intenses van acumular entre 20 i 50 mil·lilitres a Tarragona) i no van alterar la situació dels pantans, així que sembla que en les pròximes hores o dies es podria declarar l'emergència. Fonts del Departament d'Acció Climàtica han apuntat a Efe que no es treballa amb una data concreta i que serà molt determinant la progressió de l'esmentat sistema Ter-Llobregat, que ja hem dit que se situa al 16,5% (mig punt per sobre del llindar).
Algunes de les restriccions de la primera de les tres fases de l'emergència obliga els municipis a no superar els 200 litres per habitant i dia per a tots els usos (domèstic, agrícola, industrial o lúdic). Segons les dades de consum de desembre de l'ACA, més de 70 municipis del sistema Ter-Llobregat superen clarament els 200 litres (per sobre dels 210). Això representa el 35% del total, tot i que és veritat que entre aquests municipis no hi ha grans localitats.
Topada entre el Govern i Junts per la sequera
La sequera ha tornat a ser protagonista aquest dimecres al Parlament, amb una nova topada entre el Govern i Junts. El cap de files del grup parlamentari juntaire, Albert Batet, ha reclamat a l'executiu català que convoqui una nova cimera "al màxim nivell" per bastir una estratègia conjunta que serveixi per fer-hi front. "Tot està igual o pitjor. Esperàvem un canvi de rumb i tot segueix amb la mateixa agonia. El problema no és d'estratègia ni comunicació, és la mala gestió i la manca de projecte", ha denunciat Batet.
Per la seva banda, el president Pere Aragonès ha considerat que la petició de Junts forma part de la "contaminació partidista" que hi ha amb la sequera i ha retret les formes al partit de Jordi Turull i Laura Borràs: "Si es vol fer aquesta proposta, no està bé fer-ho en una sessió de control".