Catalunya pateix un problema de col·lapse que afecta totes les persones que es volen examinar del carnet de conduir, tant del teòric com del pràctic. El temps de mitjana que esperen els alumnes d’una autoescola super els 15 o 20 dies per al primer examen, i gairebé els dos mesos per al segon. Els exàmens per obtenir el carnet de conduir (permís B) són competència de la Dirección General de Tráfico (DGT) i en aquests moments, a Catalunya hi ha 131 examinadors, la qual cosa és del tot insuficient per cobrir la demanda de les persones que es volen treure el carnet. En conseqüència, s’ha generat una llista d’espera de més de 60.000 persones i un gran malestar en el sector. És per això que el Servei Català de Trànsit (SCT) demana el traspàs de les competències per poder fer aquests exàmens teòrics i pràctics.

Els 23 nous examinadors, insuficients

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, va anunciar aquest dimecres durant la sessió de control al Govern al Congrés, la incorporació de 50 examinadors a escala estatal, i 23 d’ells estaran destinats a Catalunya. La notícia va ser una resposta a la pregunta que li va fer la diputada d’ERC, Inés Granollers, sobre com justificava “la seva reiterada inacció” respecte a les llistes d’espera per poder examinar-se del carnet de conduir a Catalunya. Marlaska va explicar que actualment hi ha 761 examinadors i que la DGT preveia la incorporació de 50 nous examinadors, per oposició lliure, dels quals, 23 serien destinats a Catalunya. “Quasi la meitat, amb el que cobrirem el 70% de les places”, va subratllar el ministre.

Així i tot, el director de Trànsit,  Ramon Lamiel, ha assegurat aquest dijous que veu "insuficient" incorporar 23 examinadors de trànsit als 131 que ja hi ha a Catalunya i ha demanat el traspàs de les competències per poder fer exàmens de teoria i de pràctica. En declaracions a Europa Press, ha afirmat que “es reconeix clarament que hi ha un problema amb els examinadors a Catalunya. Hi ha una llista d'espera molt important de persones que esperen per poder fer l'examen pràctic", ha explicat.

Ball de números

Existeixen també discrepàncies quant al nombre de persones que estan esperant poder examinar-se per treure’s el carnet. Segons Marlaska, hi ha 32.000 persones a Catalunya que esperen per fer exàmens, tot i que Lamiel ha assegurat que, segons els números que va fer Trànsit juntament amb les autoescoles, n'hi havia "60.000 i escaig" l'octubre del 2022. "Si tenim 32.000 persones en llista d'espera, això vol dir que en tocarien uns 1.300 per examinador. Si aquest examinador és capaç de fer 12 exàmens al dia, vol dir que aquest examinador per fer la feina trigarà uns 116 dies, uns 5 o 6 mesos per acabar amb la llista d'espera, esperant que no se'n generi més", ha expressat el director de l’SCT. A més, Lamiel ha explicat que hi ha centres que no fan exàmens pràctics cada dia, com a les demarcacions de Girona i Lleida, i que actualment hi ha uns 4,4 milions de conductors a Catalunya. En canvi, la Federació d’Autoescoles de Barcelona (FAB), estimava fa un mes que la cua era d’uns 48.000 alumnes, dels quals, 46.000 corresponien a la província de Barcelona.

La via de Conca

Aquesta llarga espera per poder realitzar els exàmens han animat a moltes persones a buscar solucions. Una d’elles és anar a examinar-se a altres províncies, com Conca o Albacete, que ofereixen cursos intensius tant de teòric com del pràctic que permeten treure’s el permís en dues setmanes. Aquesta era una pràctica utilitzada per famosos i esportistes, que optaven per aquesta via per obtenir el carnet de manera més ràpida. També resulta més barat treure's el carnet (entre les pràctiques i les taxes d’examen) que a les grans ciutats, i a més, el trànsit tampoc és el mateix, cosa que molts consideren un avantatge. Lamiel ha lamentat que moltes persones vagin a fer els exàmens a Conca: "Això és, per dir-ho d'alguna manera, entre trist i lamentable, per no dir que és inacceptable per a la gent que ho ha de fer i que s'espera".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!