Anna Fontcuberta i Morral, professora catalana d’enginyeria de materials, serà la primera dona que presidirà l’Escola Politècnica Federal de Lausana, a Suïssa. Fontcuberta, de 49 anys, succeirà Martin Vetterli en el càrrec a partir de l’1 de gener del 2025, segons ha informat el govern suïs. Fontcuberta serà la presidenta per un mandat de quatre anys.

L’enginyera catalana és una científica de reconegut prestigi, que s’ha fet un nom com a investigadora i ha convertit el seu laboratori de semiconductors en el líder mundial en nanotecnologies sostenibles. Fontcuberta i Morral, que també té la nacionalitat suïssa, és cofundadora de l’start-up Aonex Technologies.

Actualment, Fontcuberta ocupa una vicepresidència de l’EPFL, sent la responsable de centres i plataformes, i també participa en la gestió acadèmica de la institució. Així mateix, ha estat vuit anys al servei del Fons nacional suïs, i forma part del seu comitè de direcció des del 2020. D’altra banda, és membre de nombrosos consells, comitès i organismes científics, mentre en paral·lel desenvolupa recerca a favor de l’ensenyament i la promoció de les futures generacions de científics.

Trajectòria destacada

Fontcuberta va néixer a Barcelona el 1975. A la capital catalana va estudiar física. Després d’haver obtingut un doctoral a l’Ecole polytechnique de Palaiseau, a França, ha estat investigadora convidada entre 2001-2002 i 2004-2005 al California Institute of Technology de Pasadena, als EUA. És en aquesta etapa que es va associar per fundar l’start-up Aonex Technologies. Va obtenir l’habilitació com a física experimental a la Universitat tècnica de Munich el 2009. A partir del 2008, va treballar com a professora assistent a l’institut de materials de l’EPFL. 

La científica catalana ha estat reconeguda amb diverses distincions com per exemple el premi dels estudiants de la facultat de ciències i tècniques de l’enginyer per la qualitat del seu ensenyament. A més a més, les seves investigacions també han estat premiades: la beca d’excel·lència Marie Curie el 2005, la beca Starting del Consell Europeu de la recerca el 2009 i, el 2015, el Back-up schemes Consolidator Grant del Fons nacional suïs i el premi Emmy Noether de la Societat Europea de Física.

Un centre de referència

L'Escola Politècnica Federal de Lausana (EPFL) és una escola specialitzada en enginyeria i ciències físiques, que ofereix ensenyament, recerca de transferència de tecnologia al més alt nivell internacional. L'EPFL es troba al costat francès de Suïssa i es considera una universitat de renom mundial. L'Institut suís de parla alemanya es troba a l'Acadèmia Política Federal de Zúric, connectat amb l'ETH Zurich. L'any 2022 hi havia 12.576 estudiants, un 30,5% dels quals eren titulats i un 69,5% homes. La majoria dels estudiants (50,3%) són llicenciats (Grau), màster (29,3%), un 19,2% de doctorat i un 1,1% de postgrau. El centre està dividit en 5 facultats i 2 col·legis, cadascun dividit en seccions.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!