El fiscal del cas d’assassinat de la parella de Susqueda, Víctor Pillado, s’oposa a deixar en llibertat el presumpte culpable. La raó que el porta a denegar aquesta petició de la defensa és clara: “Ningú diferent a Jordi Magentí ho va poder fer”.

L’advocat de l’acusat va demanar retirar la presó preventiva al seu client al·legant que tres testimonis de la investigació afirmaven haver vist les víctimes després que se sentissin els trets. Tanmateix, la resposta del fiscal ha estat contundent: “S’han d’equivocar forçosament” perquè hi ha proves que són “objectives i irrefutables”.

Les imatges

Pillado sosté la decisió d’impugnar la petició de la defensa basant-se en els indicis que apunten a Magentí com a autor del doble homicidi. La presència de l’acusat al lloc dels fets ―que el presumpte assassí va negar en un primer moment― ha quedat confirmada “sense cap mena de dubte” per les gravacions de les càmeres de videovigilància, que situen el seu Land Rover a la zona coneguda com la Rierica el dia 24 d’agost del 2017 dins la franja horària del crim.

A més de les imatges enregistrades, la policia disposa de les dades de telefonia, de les declaracions de testimonis que es trobaven pels voltants en el moment de l’assassinat i de les fotografies capturades per Emili Coll, un home que passejava acompanyat de la seva dona, en les quals es pot veure un vehicle de similars característiques al que utilitzava Magentí.

Manca de coartada

Aquesta informació ―contrastada amb la manca de coartada del detingut― fa sospitar els agents que l’home va ser qui va disparar els joves i que durant els dos dies següents (25 i 26 d’agost) va accedir al pantà per acabar les tasques d’ocultació i observar el transcurs de la investigació que ja estava en marxa.

Pel que fa a l’oportunitat i els recursos materials per cometre l’homicidi, l’acusat no només tenia “accés” a armes de foc sinó que disposava dels “coneixements suficients” per disparar, ja que ha estat caçador. L’informe de diligències prèvies dels Mossos també destaca que el presumpte assassí va demostrar un gran coneixement del pantà i de com moure’s pel mateix, factors essencials per efectuar els actes de disposició i ocultació dels cadàvers i trasllat del monovolum de les víctimes fins al punt on va ser enfonsat.

Antecedents i contradiccions

Inclús alguns familiars van reconèixer a la policia que quan es va donar a conèixer el cas van pensar en el detingut com a possible autor, atès que és un “gran amant del pantà” sumat als antecedents per l’homicidi de la seva dona el 1997. Segons Pillado, la capacitat de l'acusat d'actuar de manera extremadament violenta queda més que contrastada amb la mort de qui havia estat la seva parella.

"Si a això hi afegim les constants mentides i contradiccions de l'investigat, tant amb ell mateix com amb altres testimonis i les proves objectives, no només és evident que Jordi Magentí va assassinar la parella, sinó que ningú diferent a ell ho va poder fer", argumenta el fiscal. Les incongruències a les quals es refereix Pillado es troben a la declaració del presumpte autor del crim, on no només va negar haver estat al lloc dels fets el dia de l’homicidi sinó que va voler dirigir la investigació cap a un suposat grup d’una trentena de persones acampades a la zona del Mas Llomà que feien mala fila i de qui els investigadors no n’han tingut constància.

Psicosi delirant

A l’informe, els Mossos reconeixen que una de les grans dificultats del cas ha estat poder trobar el mòbil que va motivar l’assassinat. El fet que els agents hagin conegut en boca del mateix Magentí molts dels detalls més complicats de percebre i analitzar del lloc on es van produir els fets, fa pensar a la policia que l’acusat podria estar afectat per un “trastorn de psicosi delirant”.

indicis

Aquesta possibilitat obre la porta a un cas on la manca de mòbil evident apuntaria que l’homicidi ha estat el resultat d’una “pulsió descontrolada” provocada per un “brot psicòtic”. Els informes psicològics sobre el presumpte autor dels fets ―realitzats arran de l’assassinat de la seva dona el 1997― reflecteixen que Magentí té un perfil d’obsessiu-depressiu amb un trastorn límit de la personalitat. A més, les proves defineixen un patró general d’inestabilitat en les relacions personals i una notable impulsivitat.

Les trucades

Tots aquests indicis recollits a l’informe dels Mossos es veuen reforçats per les sospites que tenia l’acusat que la policia havia intervingut el telèfon del seu domicili al número 16 del carrer Font del Canyó del municipi d'Anglès. Aquests dubtes es fan evidents en una trucada amb el seu fill, on Magentí li diu literalment: “No em telefonis gaire, m’entens?”. També en un diàleg que manté el presumpte homicida amb la seva mare a qui li explica que “per si tenim el telèfon intervingut” li acaba de dir al seu fill que no el truqui. La dona li pregunta si això ho ha deixat clar al seu net i l’home respon que: “Sí, però que ja ha trucat”.