Tensió a la rambla de Catalunya de Barcelona. Els Mossos d’Esquadra han acabat carregant contra uns manifestants que han mirat de boicotejar la presentació d’un llibre acusat de tenir contingut transfòbic. Així ho suggereix el mateix títol de l’obra, Ningú no neix en un cos equivocat, que ha estat escrit per José Errasti i Marino Pérez Álvarez. La presentació del llibre ha tingut lloc a la Casa del Llibre que s’ubica en aquest carrer cèntric de la capital catalana, i una trentena de manifestants s’han concentrat a les portes per evitar que es produís l’acte. La tensió amb la policia ha anat creixent fins al punt que alguns mossos que es trobaven a les portes de la llibreria han hagut de carregar contra manifestants que duien simbologia del col·lectiu LGTBIQ. 

Algunes plataformes simpatitzants amb els manifestants que hi havia avui a la rambla Catalunya ja s’han afanyat a denunciar els fets a les xarxes socials. És el cas, per exemple, de l’Observatori Contra l’Homofòbia, que en una piulada ha recordat que “el dret a manifestar-se contra l’LGTBI-FÒBIA no pot ser tallat i menys a cop de porra per part dels Mossos”. En les darreres hores, diversos col·lectius havien fet una crida a fer boicot a aquesta presentació. Per animar la gent a participar a la mobilització, han assenyalat que es tracta d’un “llibre trànsfob” i que cal fer “acció directa contra la transfòbia”. “Si toquen a les nostres companyes trans, ens toquen a totes”, assenyala el compte de Twitter Crida LGBTI. En aquest sentit, tot i que en una altra piulada, ha assenyalat que “els Mossos es posicionen a favor de la transfòbia i no ens permeten accedir a l’acte”. De fet, els manifestants que aquesta tarda eren davant la llibreria han fet càntics de “la policia tortura i assassina”. 

Es tracta, tot plegat, d’una obra que mira de qüestionar “la identitat de gènere”, segons assenyala el mateix llibre. Els dos autors són psicòlegs i miren d’assenyalar les presumptes incongruències que té, segons ells, la idea que les persones poden ser transexuals perquè neixen amb un cos amb el qual no s’hi senten representats. Els dos psicòlegs, però, utilitzen conceptes despectius cap al col·lectiu LGTBIQ, ja que, per exemple, assenyalen una suposada “invasió queer”. Miren també de lligar aquest col·lectiu amb la deriva individualista de les societats occidentals. 

 

 

No només l’Observatori Contra l’Homofòbia ha denunciat l’actuació de la policia catalana en aquesta presentació del llibre. En el mateix sentit s’ha pronunciat Arran. L’associació de l’esquerra independentista ha informat que els manifestants “han intentat impedir la presentació d’un llibre transfòbic” i han lamentat en una piulada al compte de Twitter que “els Mossos, com sempre, han actuat carregant contra els manifestants i protegint aquells que ens agredeixen”.