A la fi, una bona notícia: la capa d'ozó es recuperarà en quatre dècades i evitarà fins a 0,5 graus d'escalfament global. És la principal conclusió d'un panell d'experts que compta amb el suport de l'ONU, que aquest dilluns ha presentat l'informe d'avaluació quadriennal del Protocol de Mont-real sobre substàncies que destrueixen l'ozonosfera. Segons l'informe, la recuperació de la capa d'ozó està en bon camí i podria completar-se en els pròxims quaranta anys amb l'eliminació dels productes químics que la destrueixen — tot beneficiant els esforços per mitigar la crisi climàtica.

És a dir, que el document confirma la neutralització gradual de gairebé el 99% de les substàncies que destrueixen la capa d'ozó. La notícia suposa tot un triomf del Protocol de Mont-real, que ha aconseguit salvaguardar l'ozonosfera amb una notable recuperació a l'estratosfera superior i una disminució de l'exposició humana als raigs ultraviolats nocius del Sol. Cal recordar que el Protocol de Mont-real és un acord global per protegir la capa d'ozó mitjançant l'eliminació dels productes químics que l'esgoten. Va entrar en vigor l'any 1989 i és un dels acords globals ambientals de més èxit.

Tancar el forat de la capa d'ozó

Si es mantenen les polítiques actuals, la capa d'ozó recuperarà els valors previs al 1980 — quan va aparèixer el famós forat de la capa d'ozó. La recuperació serà gradual: cap al 2066, sobre l'Antàrtida; el 2045, sobre l'Àrtic; i el 2040, sobre la resta del món. La secretària executiva de la Secretaria de l'Ozó del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient, la japonesa Meg Seki, ha celebrat aquesta "notícia fantàstica". "L'impacte que ha tingut el Protocol de Mont-real en la mitigació del canvi climàtic no es pot exagerar. Durant els últims 35 anys, el protocol s'ha convertit en un veritable defensor del medi ambient", ha afegit. A més, ha destacat que "les avaluacions i revisions realitzades pel panell d'experts segueixen sent un component vital del treball del protocol, que ajuda a informar els responsables de les polítiques i les decisions".

El Protocol de Mont-real va incorporar l'any 2016 la coneguda com a Esmena de Kigali, que requereix la reducció gradual de la producció i el consum de molts hidrofluorocarburs (HFC) — gasos que no esgoten directament l'ozó, però sí que tenen un important impacte climàtic. Amb aquesta esmena i el bon camí en la recuperació de l'ozonosfera, el panell d'experts ha calculat que es podran evitar fins a 0,5 graus d'escalfament global el 2100. "L'acció de l'ozó estableix un precedent per a l'acció climàtica. El nostre èxit a l'hora d'eliminar els productes químics que esgoten ozó ens mostra què es pot fer i què s'ha de fer, amb urgència, per abandonar els combustibles fòssils, reduir els gasos d'efecte hivernacle i limitar l'augment de la temperatura", ha remarcat el secretari general de l'Organització Meteorològica Mundial (OMM), el finlandès Petteri Taalas.