Aquest diumenge, 31 de març, tindrem una hora menys, és a dir, quan el rellotge arribi a les dues de la matinada passaran a ser les tres. Com cada any, l'horari d'estiu arriba quan acaba el març i tots els ciutadans de la Unió Europea passaran a aquest nou horari aquest cap de setmana.

Aquesta modificació compleix amb una directiva comunitaria a nivell europeu. Per determinar el moment del canvi d'hora, es va tenir en compte el fet de que a Espanya existeixen dos horaris oficials: el peninsular i el de les Illes Canàries, que te una hora endarrerida des de 1922. 

Espanya se situarà a partir de diumenge i fins l'octubre a la zona UTC+2. La UTC (Universal Time Coordinated) és un estándar de temps universal pel qual es regeix el temps i els rellotges del món. Aquest estàndar ha substituït al GMT (Greenwich Mean Time), que es basava en l'hora solar.

Història del canvi d'hora

El canvi d'hora el va proposar per primer cop el científic Benjamin Franklin al 1784, però no es va posar en pràctica fins la Primera Guerra Mundial, per estalviar carbó. La idea de Franklin era aprofitar la llum del dia per mantenir les fàbriques obertes una hora més i, de fet, aquesta idea és un dels motius pel que encara es sosté el canvi, el benefici comercial.

Oficialment, i de forma anual, el canvi d'horari està establert des de la dècada dels 70, quan una forta crisi del petroli va obligar a molts països a endarrerir els rellotges per tenir una hora més.

Quin és el benefici de l'horari d'estiu?

El principal motiu pel que es canvia l'hora és l'estalvi d'energia. A Espanya, l'estalvi energètic pel canvi d'hora pot arribar a representar un 5% del consum elèctric d'il·luminació, equivalent a uns 300 milions d'euros. 

Tenir més llum natural també beneficia a la salut, ja que permet fer més activitat física. L'horari d'estiu incrementa el moviment de la gent, que surt a córrer, caminar o realitzar qualsevol tipus d'esport.

El canvi també fa un servei beneficiós per l'economia. La gent surt molt més a la primavera i l'estiu que no pas a l'hivern i tardor, bàsicament per les hores de llum. Quan la gent surt més, gasta més, i per tant, hi ha un major moviment que afecta directament, de manera positiva, a l'economia del país. Els serveis del sector comercial multipliquen la seva venda, un factor que incrementa la competència i per tant genera una baixada de preus.

Debat a Europa: s'ha de mantenir l'horari d'estiu?

El benefici és tant que, arreu d'Europa, s'ha proposat en diverses ocasions que es mantingui l'horari d'estiu durant tot l'any. El debat està servit, i cada cop hi ha més gent que s'hi suma a eliminar l'horari d'hivern. 

Tant és així que l'agost de 2018 la Comissió Europea va aprovar suprimir el canvi d'hora que es realitza dues vegades a l'any a la Unió Europea, però, l'Executiu espanyol ha obert un període de reflexió fins el 2021, l'any acordat per les autoritats europees per reprendre el tema. Aquesta decisió ve motivada per la falta d'acord al si del comité d'experts nomenat pel govern espanyol per decidir si Espanya es queda amb l'horari d'hivern o el d'estiu. Fins llavors, sembla que encara haurem de moure les agulles del rellotge dues vegades a l'any.

Els desavantatges

Tot i que el canvi d'hora està pensat pel major benefici de tothom, no deixa de tenir contres, com el fet que pot provocar problemes de son i alterar la nostra rutina alimentària. En tot cas, aquesta adaptació només dura uns dies i, per tant, de forma general el canvi d'horari és una modificació positiva per tothom.