endesa cop25

Diumenge va acabar la Cimera del Clima de l’ONU, la COP25. Un cop més s’ha evidenciat la dificultat dels governs de prendre decisions unànimes. És evident la desconnexió entre les agendes governamentals i els científics sobre la crisi climàtica, així com la necessitat urgent d’actuar. L’emergència climàtica és un fet i la majoria de la població reclama accions urgents contra l’escalfament.

Davant d’aquesta situació, molts ciutadans es pregunten què poden fer contra el canvi climàtic. La resposta és un munt d’accions. Com a individus podem dur a terme petites accions que ajuden a frenar l’escalfament i tenir cura del medi ambient.

És per això que en els tres mesos vinents ElNacional.cat us presentarà tot un paquet d’accions que us permetran reduir la vostra empremta ecològica. En la nostra vida quotidiana podem contribuir, activament, en la lluita contra l’escalfament del planeta. La llista d’accions és interminable. Es tracta de canviar els nostres hàbits en favor del planeta. 

Aquí teniu algunes de les accions que podem dur a terme en la nostra vida quotidiana, que es basen en la regla de les R: redueix, recicla, reutilitza. Es tracta de reduir el consum de béns, per reduir la generació de residus, i reduir el consum d’energia, fent-ne un ús responsable.

  • ​1. Redueix les emissions. Deixa l’ús del transport privat i opta per utilitzar mitjans de transport sostenibles com ara la bicicleta, el transport públic o els vehicles compartits. El vehicle elèctric és l’alternativa al transport basat en els combustibles fòssils.cotxe electric pixabay
  • 2. Estalvia energia. La utilització d’electrodomèstics d’alta eficiència energètica contribueix a l’estalvi d’energia, com també l’ús de leds o l’aïllament adequat de la llar. El control de la temperatura mitjançant la domòtica.
  • 3. Redueix el consum de béns. Un consum responsable i eficient comporta una reducció de la creació de residus, sobretot dels plàstics.Plàstic contaminacio medi ambient Pixabay
  • 4. Recicla. Utilitza els contenidors urbans, com també les deixalleries. Saps que pots estalviar més de 730 quilos de CO2 a l’any reciclant només les deixalles que produeixes a casa?
  • 5. Reutilitza. Cal donar una segona oportunitat a tot allò que no utilitzes. Els mercats de segona mà o l’ús compartit són una opció.
  • 6. Alimentació. Cal consumir productes de proximitat i de temporada. Evitar, tant com es pugui, consumir productes envasats, sobretot el plàstic. Redueix el consum de carn, ja que la ramaderia és un dels sectors més contaminants de l’atmosfera.
  • 7. Treball. El teletreball s’imposa com a model sostenible, ja que evita els desplaçaments, com també les videoconferències.
  • 8.Els boscos. Consumeix fusta amb segell sostenible i col·labora en el manteniment dels boscos evitant incendis forestals.

Aquestes són algunes de les moltes accions que pots dur a terme per lluitar contra el canvi climàtic. Cada diumenge ElNacional.cat et donarà aquests i més consells per poder contribuir a fer un planeta més net. És sens dubte el repte principal que té la nostra societat, i és al nostre abast.