"Des dels cims de les muntanyes fins a les profunditats dels oceans, el canvi climàtic va continuar avançant el 2022", ha alertat l'Organització Meteorològica Mundial (OMM) en l'informe sobre l'Estat del Clima Mundial del 2022, que analitza indicadors climàtics fonamentals, com la temperatura, els gasos d'efecte hivernacle, l'augment del nivell del mar, l'acidificació i la calor als oceans, el gel marí i les glaceres. En l'informe, que s'ha fet públic aquest divendres, ha confirmat que la temperatura mitjana mundial dels darrers vuit anys ha estat la més alta mai registrada i el nivell del mar i la calor oceànica es troben en nivells sense precedents, una tendència que l'OMM preveu que es mantingui durant "molts segles". En concret, l'any 2022, amb una temperatura mitjana mundial d'1,15 °C,  va ser entre el cinquè i el sisè any més càlid en l'àmbit global i el més calorós de la història a Europa malgrat el refredament provocat per un triple episodi de 'La Niña'. 

🌎 Dia de la Terra 2023: 5 signes d'alarma sobre el canvi climàtic
 

Les conseqüències de l'augment dels gasos d'efecte hivernacle

L'informe també assenyala que l'extensió del gel marí de l'Antàrtida està retrocedint a mínims històrics o que el desglaç de les glaceres a Europa ha batut rècords, i que inundacions, sequeres i onades de calor es multipliquen en comunitats de gairebé tot el planeta. Tots aquests fenòmens, segons el treball de l'OMM, són provocats pels elevats nivells de gasos d'efecte hivernacle que s'han produït durant el període 2015-2022, i tenen un doble impacte. D'una banda, afecten negativament els ecosistemes terrestres, aquàtics i aeris, i produeixen alteracions en els temps de floració dels arbres o de la migració de les aus. D'altra banda, tenen conseqüències econòmiques i socials cada vegada més greus. En aquest sentit, l'OMM estima que 95 milions de persones es van veure desplaçades al llarg del 2022 per aquests esdeveniments. 

temperatura mitjana mundial 2015 2022
Evolució de la temperatura mitjana mundial entre 1850 i 2020.  Foto: OMM

El secretari general de l'OMM, Petteri Taalas, ha advertit en roda de premsa que les emissions de gasos d'efecte hivernacle "no deixen d'augmentar i el clima continua canviant", mentre que les poblacions d'arreu del món es veuen afectades per fenòmens meteorològics i climàtics extrems. En aquest sentit, ha recordat la sequera persistent a l'Àfrica Oriental, les pluges sense precedents al Pakistan i les onades de calor que van batre rècords a la Xina i a Europa van afectar desenes de milions de persones, van provocar inseguretat alimentària, van impulsar migracions massives i van ocasionar pèrdues i danys per valor de milers de milions de dòlars.

El secretari general de l'ONU, Antonio Guterres, ha insistit que hi ha els "instruments, els coneixements i les solucions necessàries" per aturar el canvi climàtic, però que cal, "actuar amb més rapidesa" i dur a terme reduccions "més fortes i ràpides" de les emissions per tal de limitar a 1,5 ° C l'augment de la temperatura mundial. Per a Guterres cal també "augmentar radicalment" les inversions en adaptació i resiliència, en particular per als països i les comunitats més vulnerables, que són "els que menys han contribuït a la crisi".