Els Canals d'Urgell han fixat un nou torn de reg de supervivència dels arbres, que serà del 10 al 19 d'agost. La decisió s'ha acordat aquest dimecres en una reunió de la Junta de Govern de la comunitat general de regants que ha tingut lloc a Mollerussa, segons informa l'ACN. D'aquesta manera, els regants han pactat les dates del que serà el tercer torn de reg d'arbres que es fa durant la campanya, marcada pel tancament anticipat del canal a l'abril, només un mes després de la seva obertura, a causa de la sequera.

Està previst que encara hi hagi un quart torn de reg després que a finals de juny la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) decidís fixar una dotació extra de 50 hectòmetres cúbics per als regants gràcies a les pluges registrades. En aquest context, la comunitat de regants va acordar salvar la collita de les 9.300 hectàrees de fruiters que abasteix el canal i, a canvi, sacrificar 13.000 hectàrees de cereal i farratge. Així, els pagesos més afectats pel tancament del canal principal han estat els de cultius com l'alfals o el panís, els quals no han pogut tirar endavant cap collita en aquesta campanya.

Ajuts per a tothom i "sense excepcions"

Cal recordar que la plataforma Manifest del Gran Urgell va posar sobre la taula la importància de treballar per aconseguir que els ajuts de l'Administració pel tancament del canal arribin a tothom "sense excepcions", en una assemblea celebrada el passat 5 d'agost a Miralcamp. En aquest sentit, assenyalaven que és necessari que tots els que no han regat tinguin "dret a ser indemnitzats" independentment de si són professionals o no. Així, l'organització va lamentar els ajuts anunciats pel Ministeri d'Agricultura, els quals no inclouen el cereal d'hivern de regadiu, el cereal d'estiu de regadiu, guarets no sembrats per falta d'aigua, farratge i hortícoles, entre d'altres.

Pel que fa a l'esborrany del Departament d'Acció Climàtica, segons la plataforma, aquest fixaria ajuts de 250 euros per hectàrea en el cereal d'hivern de secà, 700 euros per hectàrea en el cereal d'hivern de regadiu i guarets de panís, 1.100 euros per hectàrea en farratges i 4.000 euros per hectàrea en hortícoles sembrades. Tanmateix, les ajudes estan condicionades a disposar d'una assegurança agrària contractada. En cas contrari, es reduiran a la meitat. També caldrà tenir en compte, segons l'esborrany, que les explotacions podran cobrar un màxim de 30.000 euros si són professionals, mentre que si no ho són, el topall serà de 13.500 euros. A banda, les explotacions que no arribin al mínim de 3 hectàrees quedaran excloses de rebre ajudes.