La marcada caiguda de la fertilitat global impedirà a la gran majoria dels països i territoris del món mantenir els nivells de població actuals el 2100, segons una advertència d'un estudi publicat aquest dimecres a la revista científica The Lancet. Tanmateix, la investigació també assenyala que les altes taxes de fertilitat a les zones del món amb baixos ingressos, en especial, a l'Àfrica subsahariana occidental i oriental, continuaran impulsant el seu creixement de població durant aquest segle. Els autors de l'estudi adverteixen que la divisió demogràfica tindrà "enormes conseqüències" tant per a les economies com a les societats, i insten als governs a prendre mesures per combatre aquesta mena "d'amenaces emergents". 

Canvis en els patrons de naixement

La investigació, desenvolupada per l'Institut de Mesurament i Avaluació de la Salut (IHME) de la Universitat de Washington, als Estats Units, preveu que més del 75% dels països —155 de 204— el 2050 no tindrà unes taxes de fertilitat prou altes per mantenir el nivell de població. Segons els experts, la xifra pujarà fins al 97% l'any 2100. Els investigadors preveuen una sèrie de canvis significatius en els patrons de naixement, perquè gairebé es duplicaran a les regions de baixos ingressos, que passaran del 18% del 2021 fins al 35% el 2100. En aquest sentit, un de cada dos nens nascut en el planeta a final de segle ho farà a l'Àfrica subsahariana. Per tractar de fer front a l'augment de la natalitat en aquestes zones, l'estudi recomana millorar l'accés de la població a mètodes anticonceptius i invertir en l'educació de les dones. Per contra, en països amb baixes taxes de fertilitat i alts ingressos les autoritats hauran d'introduir polítiques que donin suport a la natalitat i afavoreixin la immigració de cara a mantenir la grandària de la seva població i el creixement econòmic.

Els experts recomanen a les autoritats dels diferents països del món actuar per fer front a aquests canvis demogràfics que transformaran les societats, amb "amenaces emergents" per a les economies, la seguretat alimentària, la salut, el medi ambient i l'estabilitat geopolítica. L'estudi indica que, en general, els països necessiten tenir una taxa de fertilitat total (TFR, en anglès) de 2,1 fills per persona per sostenir els relleus generacionals a llarg termini. Les taules d'anàlisis assenyalen que el 2100 només sis països i territoris —Samoa, Somàlia, Tonga, Níger, Txad i Tadjikistan— tindran una TFR per sobre del 2,1.

Tendència a la baixa de la natalitat

Els investigadors alerten que l'actual tendència descendent en la natalitat "és especialment preocupant" en països com Corea del Sud o Sèrbia, on la taxa se situarà en 1,1 fills per persona a finals de segle. Així doncs, durant les pròximes dècades, la TFR seguirà caient a escala global fins a situar-se prop de l'1,8 l'any 2050, i l'1,6 l'any 2100, una xifra molt per sota del llindar acceptable per garantir el relleu generacional. En concret, preveuen que la taxa de fertilitat total a l'Europa occidental caurà a l'1,44 a mitjans de segle, i a l'1,37 a finals, tot i que, països com Israel, Islàndia, França i Alemanya, superaran la resta de països situant-se entre el 2,09 i l'1,40 respectivament. "Les implicacions són enormes. Aquestes tendències futures en les taxes de fertilitat i de naixements reconfiguraran completament l'economia global i l'equilibri de poder internacional", apunta en un comunicat Natalia V. Bhattacharjee, coautora del treball.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!