El president del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), Roger Loppacher, ha instat les plataformes d’intercanvi de vídeos a adoptar mesures per evitar la violència masclista. Loppacher ha fet aquesta petició en comprovar, segons dades de la institució, que actualment els continguts que inciten a la violència masclista es concentren a internet, mentre que s’han moderat a la ràdio i a la televisió. 

“No volem que internet esdevingui un forat negre pel que fa a la regulació. La xarxa ha de fer els seus deures per estar en línia amb el nivell de professionalitat i respecte, amb els drets i llibertats que hi trobem, amb més o menys encert, en els mitjans tradicionals”, ha afirmat.

Loppacher ha fet aquestes declaracions amb motiu del Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones, que se celebra el 25 de novembre. 

“Les anàlisis que fem ens mostren un doble escenari: d’una banda, a internet podem trobar-hi vídeos infames, amb una difusió notable, en què es justifica el càstig físic envers les dones i s’hi inclouen indicacions per exercir-lo. De l’altra, en els mitjans tradicionals, constatem que la situació ha millorat, sense que sigui òptima, pel que fa a la qualitat de les notícies sobre violència masclista, així com pel que fa a la difusió de notícies de sensibilització”, ha dit.

En relació amb internet, el CAC el va començar a monitorar el 2015, amb l’anàlisi de vídeos de plataformes d’intercanvi de vídeos, blogs, fòrums i webs. El resultat ha estat que s’han detectat nombrosos continguts que inciten a la violència masclista, que la banalitzen i que en fan un discurs complaent, amb l’agreujant que aquests continguts tenen una viralització elevada i que, per les seves característiques, impacten de manera especial en la població més jove. 

Sis informes sobre internet

El CAC ha realitzat un total de sis informes relacionats amb la violència masclista a internet. En concret, ha elaborat tres informes sobre continguts que inciten a la violència masclista, en els quals apareixien vídeos amb títols com Como golpear a tu novia si te engaña o Castigo a mujer infiel, així com blogs amb títols com Nena obediente o Sumisa silenciosa.

El CAC també ha elaborat un informe sobre continguts que justifiquen el cibercontrol de les dones en l’àmbit de la parella, amb vídeos de YouTube com Como rastrear a tu novia desde tu Android. Així mateix, el Consell ha fet un informe sobre llistes de reproducció de YouTube de temàtica sexual, en les quals s’inclouen, sense demanar permís, vídeos de tercers que mostren menors d’edat, especialment nenes, realitzant activitats de caràcter innocent, com ara ballar o jugar en una piscina.

Finalment, el CAC va realitzar un informe sobre les fake news a internet en relació amb les notícies de gènere, que va mostrar que aquestes reforcen la discriminació envers les dones, ja que creen un discurs creïble.

Evolució positiva

Pel que fa a la ràdio i la televisió, el Consell ha constatat una evolució positiva, des que l’any 2003 va començar a analitzar la violència masclista. Actualment el CAC analitza la violència envers les dones amb periodicitat triennal.  

Al llarg d’aquest període, la conclusió més destacada és que ha evolucionat el concepte de violència masclista, que ha passat de ser considerada violència domèstica i, per tant, emmarcada en l’àmbit privat, a ser definida com el resultat d’una sèrie d’elements de desigualtat estructural i, per tant, de caràcter social  i públic, que es categoritza sota la denominació de violències masclistes.