Canvis a la Brigada Mòbil (Brimo). Des d'aquest dilluns, 11 de març, la Brimo dels Mossos d'Esquadra reforça el servei i ha iniciat torns de nit. És una novetat i permetrà, asseguren fonts oficials, guanyar més capacitat d'intervenció, també a la nit, després d'alguns incidents, i també per poder augmentar els controls de pas en carreteres i punts d'interès arran de l'escalada de violència relacionada amb el narcotràfic, segons ha pogut saber ElNacional.cat. 

Aquest dilluns ja s'ha posat en marxa aquest nou plantejament i dos equips, dues furgonetes, han estat activades i han fet el torn de nit per reforçar el dispositiu preventiu de la prèvia de la tornada dels vuitens de final de la Champions, que es juga aquest dimarts a Barcelona. Els aficionats ultres del Nàpols es van concentrar a la Rambla i es va reforçar la presència amb equips de la Brimo d'aquest nou torn nocturn. Avui, després del dispositiu del partit, dos equips també quedaran activats tota la nit per si hi ha incidents derivats d'aquest encontre. 

Des de dimecres, els agents de la Brimo quedaran a disposició de les necessitats del servei. Fins ara la Brimo dels Mossos no tenia horari nocturn i s'activava segons les necessitats. Dispositius concrets, per entrades judicials a primera hora del matí, o operatius nocturns, però no es disposava de força de la Brimo operativa les 24 hores a requeriment. El repunt violent als carrers de Catalunya, sobretot vinculat al descontrol del narcotràfic, ha fet modificar els horaris d'aquesta unitat d'intervenció de la policia catalana. Tot i que aquest dilluns i dimarts seran només dues furgonetes, fonts de la policia catalana han explicat que segons els dies, poden ser més equips els que s'activin cada nit. La Brimo està formada per uns 500 agents especialitzats en ordre públic, control de masses, assalts i controls de pas.

Unitats d'intervenció activades les 24 hores del dia

Tenir equips d'ordre públic i amb capacitat d'intervenció operatius escurça els temps de resposta en possibles incidents crítics i permet poder-se desplegar, sobretot a l'àrea metropolitana, amb més eficàcia. Alhora, com que no tindran serveis planificats com poden ser assalts o concentracions de persones, també es podran augmentar el nombre de controls de pas en punts calents o en vies de pas ràpides per fer recerca de drogues i armes. Aquesta ordre, que s'ha posat en marxa aquesta setmana, va ser comunicada en una reunió de la Comissaria Superior Territorial als caps de la Brimo i també de les Àrees Regionals de Recursos Operatius (ARRO). Les ARRO, que depenen de les regions, també hauran d'entrar en aquesta roda de nits. Fins ara assumien tasques nocturnes com al Brimo, segons necessitat, si bé ja feien nits els caps de setmana i també en dispositius especials, sobretot, per festes majors i festivals durant l'estiu. Si bé la Brimo ja ha iniciat aquest torn nocturn, l'ARRO ho aniran assumint al llarg de les setmanes vinents.

Rebuda desigual del canvi d'horaris

Tot i que aquesta modificació de l'horari de la Brimo sembla que ha estat rebuda amb entusiasme per les comissaries de territori, que veuen així com guanyen força d'intervenció a reacció, que ara, durant la nit no tenien, i eviten haver de fer accions de més risc amb agents de les unitats de seguretat ciutadana, internament a l'Àrea de la Brigada Mòbil (ABM) el canvi no s'ha rebut de la mateixa manera. 

Des de SAP-FEPOL, Toni Castejón, ha explicat a ElNacional.cat que activar aquest torn nocturn anirà en detriment del servei i de la formació dels agents. Ara mateix els policies que feien l'horari que ara cobrirà la nit aprofitaven la setmana per fer formació en ordre públic i assalts i sospiten que aquesta formació es limitarà. Pel sindicat és un greu error implementar aquest servei a reacció sense operatius o dispositius concrets.