Ser home o dona als Mossos d’Esquadra no surt a compte igual, econòmicament parlant. Aquesta és la conclusió a la qual arriba l’estudi sobre igualtat i equitat que ha servit a la policia de Catalunya per analitzar la situació actual de feminització del cos i proposar mesures pels anys vinents. L’estudi l'ha liderat la inspectora en cap de la Unitat d’Igualtat i Equitat dels Mossos, de la Comissaria General de Relacions Institucionals, Prevenció i Mediació, i detalla que la bretxa salarial entre homes i dones als Mossos és del 9,11%

És a dir, el sou mitjà de tots els homes que formen part del cos és més d’un 9% superior a la mitjana del sou que cobren totes les dones que formen part dels Mossos d’Esquadra

Tot i això, cal tenir en compte que la “bretxa salarial” és l’indicador que calcula la diferència entre els ingressos mitjans dels dos gèneres, un concepte diferenciat del que es podria considerar “discriminació salarial”, que seria que un home o una dona cobrés més o menys que una persona d’un altre gènere que tingui la mateixa posició o responsabilitat, un fet que està expressament prohibit a la Constitució espanyola.

Els homes cobren més que les dones als Mossos d’Esquadra

La mitjana de sou que van rebre els homes agents dels Mossos d’Esquadra durant l’any 2019 va ser de 41.156 euros, segons l’estudi al qual ha tingut accés ElNacional.cat. En canvi, el sou de mitjana que va rebre una dona que forma part del cos dels Mossos d’Esquadra és de 37.408 euros, un 9,11% inferior. La mitjana del cos és de 40.368 euros.

L’anàlisi de les dades, que s’ha fet com a pas previ a l’adopció de mesures de correcció, com la reserva de places del 40% a dones en les properes promocions, apunten que aquest desnivell entre les dues retribucions mitjanes, entre homes i dones, és per la distribució desigual entre gèneres a les especialitats professionals —tal com va explicar ahir ElNacional.cat, les unitats especials del cos tenen un repte amb les dones— i en els càrrecs de comandament. Les dones estan situades en els nivells més baixos de cada categoria, que són les que, de mitjana, perceben salaris inferiors.

 

Josep Maria Estela Comissari en cap, Eduard Sallent, comissari, Rosa Bosch, intendenta y el conseller d'interior Ignasi elena comparecencia destitución Trapero, Mossos d'esquadra - Sergi AlcàzarElena, el conseller d'Interior, el dia que va presentar la nova cúpula dels Mossos / Foto: Sergi Alcàzar

El GEI, la Unitat de Subsòl, Mitjans Aeris i la Unitat Subaquàtica no tenen efectius femenins. La Brigada Mòbil només té 31 dones entre els seus efectius i l’ARRO 66 efectius femenins del total de 834 agents que formen part de l’àrea. Els nivells d’especialització fan créixer la retribució. Si les dones no hi tenen cabuda, la mitjana de sous per gènere es desequilibra, assegura l’estudi. 

Igual passa en l’escala de comandament, tot i que la majoria de la diferència es nota en l’escala bàsica, on la diferència mitjana de sous entre dones i homes, a mossos i mosses i caporals i caporales és, respectivament, del 6,42% i el 5,12%. En aquesta escala la diferència pot ser de gairebé 2.500 euros. Les diferències són menors a les escales intermèdia, executiva i superior, on homes i dones tenen les mateixes responsabilitats tot i el desequilibri en el nombre d’homes i dones que formen les diverses escales.

El cos dels Mossos compta amb 21 sotsinspectores (dels 334 que hi ha), 17 inspectores (dels 159 que hi ha), 6 intendentes (dels 56 que hi ha) i 3 comissàries (dels 28 que hi ha). En el càrrec de major només hi ha un home, Josep Lluís Trapero, que va cobrar 89.750 euros, segons l’estudi.

Els homes policia fan més hores extres i reben més felicitacions

De tots els diners que cobren els agents dels Mossos d’Esquadra per hores extres, de mitjana, els homes, sempre segons aquest estudi, i amb dades de 2019, cobren 718,70 euros. En canvi, les dones fan menys hores extres i cobren, també de mitjana, 427,95 euros. També són els homes els que cobren més diners per retribucions relacionades amb el plus de nocturnitat, un 15% més que les dones, concretament.

El mateix desequilibri es troba, segons les dades d’Interior, en el repartiment de felicitacions i condecoracions. Si bé no tenen repercussió econòmica, sí que meriten en proves i trasllats interns. L’any 2019 el 15% de les felicitacions es van atorgar a dones i el 84% als homes. El mateix any es van condecorar un 8% de dones i un 91% d’homes.