L'incendi del Prat de Llobregat que ha obligat a establir un perímetre de confinament en 500 metres al voltant de la depuradora d'aquesta localitat, s'ha donat per controlat quan passaven pocs minuts de les 8 del matí d'aquest dijous. Al llarg d'aquest matí els Bombers treballaran per extingir-lo del tot. El foc ha obligat a activar el Plaseqcat en fase d'emergència i durant la matinada hi han reballat 22 dotacions de Bombers. L'incendi s'ha reportat aquest dimecres al vespre i Protecció Civil ha decidit activar la fase de prealerta del pla d'emergències Procicat i la fase d'emergència del pla per risc químic Plaseqcat, i ha establert un confinament als voltants de la instal·lació que s'ha acabat aquest matí. Alhora ha recomanat als veïns que viuen a l'entorn més proper a l'equipament tancar portes i finestres, refugiar-se a les habitacions més internes i aturar sistemes de climatització i ventilació. L'incendi ha afectat diversos dipòsits i no consten ferits. El personal de l'empresa s'ha evacuat amb seguretat.

Protecció Civil ha informat que l'incendi no provoca afectacions ni al Port de Barcelona ni a l'aeroport Josep Tarradellas Barcelona-El Prat. Tot i això, el port ha activat la fase d'alerta del Pla d'Autoprotecció PAU per la gran columna de fum. En el dispositiu d'extinció actuen unitats del Grup d'Incendis Tecnològics (Grit) i del Grup Operatiu de Suport (Gros), així com furgons de risc químic. A tres quarts d'onze de la nit els Bombers informaven que la columna de fum ja havia minvat.

Què és el Plaseqcat?

Davant la possibilitat que hi hagi un accident o altres incidents que puguin posar en perill la vida de les persones, la Generalitat té previstos diversos protocols i plans d'actuació per a cadascun d'aquests. El pla Plaseqcat és el pla d'emergència exterior del sector químic de Catalunya i el seu abast territorial cobreix l'àmbit català, amb l'excepció de les comarques de la demarcació de Tarragona, on s'aplica el Plaseqta (precisament, aquesta mateixa setmana es va haver d'activar per un incendi a una empresa de sofre a Constantí).

El Plaseqcat no només s'activa necessàriament quan l'afectació és en un establiment del sector químic, sinó que pot ser de qualsevol tipus de l'àmbit industrial, sempre que l'accident que s'esdevingui requereixi l'aplicació d'aquestes mesures per poder protegir a la població i en la que potencialment hi pugui haver la presència de substàncies perilloses o que aquestes apareguin a conseqüència de l'accident.

El protocol d'activació consta de diverses fases i el nivell d'alerta és diferent en funció de les afectacions que presenti la infraestructura on es registra l'accident. Si hi ha danys a l'interior i pot ser una possible alarma per a la població, el Plaseqcat s'activa en fase d'alerta. Quan ja hi ha danys lleus a l'exterior i hi ha víctimes a l'interior o a l'exterior, el pla ja s'activa en fase d'emergència. Són les empreses afectades les que han de notificar l'accident a les autoritats de manera immediata i proveir-los de tota la informació que els sigui possible per tal que, seguint el protocol, s'avaluï quina fase es posa en marxa, partint de factors com l'afectació interior i exterior, la possibilitat que hi hagi víctimes, com s'ha originat l'accident, el tipus de substància perillosa afectada i la capacitat que pot tenir l'accident de reproduir-se en indústries properes.