Aquest estiu els Bombers es podrien enfrontar a una situació "sense precedents" pel que fa a l'abast i les conseqüències dels incendis forestals. Així ho ha alertat David Borrell, cap dels Bombers de la Generalitat, després de l'incendi declarat a la Franja entre Catalunya i Aragó que ha cremat gairebé 460 hectàrees. En una entrevista al canal 324, Borrell ha explicat que hi ha hagut "situacions de comportament extrem, d'incendis que no són propis d'aquesta època de l'any", i ha afegit que cada cop hi ha "més dies de risc d'incendi fora de la campanya forestal". Això ha portat els Bombers a avançar la campanya d'incendis a l'1 de juny i a allargar-la fins al 30 de setembre, però si no plou en els pròxims mesos, es podria entrar en una situació "nova" i "diferent", que els obligarà a fer servir nous mètodes i estratègies.

Una de les preocupacions dels Bombers de cara a la campanya d'enguany són els incendis simultanis, que ja s'han vist en els darrers anys. En aquest sentit, Borrell ha afirmat que hauran de "prioritzar" i prendre "decisions difícils" en aquests casos i això podria incloure estratègies de contenció del foc, deixant que alguns fronts cremessin per centrar els esforços en altres zones "més importants". Això suposa estalviar recursos que poden ser més útils en altres zones, argumenta Borrell, que demana "confiança en el cos de Bombers", perquè "això es fa de manera molt analítica i aplicant intel·ligència i estratègies que fa uns anys que estem implementant".

El cap dels Bombers també ha remarcat la "importància de les franges de seguretat" al voltant de les urbanitzacions i de les edificacions en general per protegir les cases i les vides, tant de les persones que hi viuen com dels Bombers. "Si la franja no està ben mantinguda o és inexistent, l'incendi impacta en l'edificació de manera tan directa que és indefensable", adverteix. A més, la falta de protecció efectiva obliga els Bombers a destinar molts recursos per intentar evitar que el foc arribi a les cases, recursos que no es poden dedicar a protegir el medi ambient, el bosc. Per això, Borrell insisteix que "es tracta que es facin les franges, que les urbanitzacions estiguin netes i ben protegides i, a partir d'aquí, que la gent entengui que el lloc on està més segura és a casa seva i no fent evacuacions espontànies".

En la seva resposta sobre les zones del país on hi ha més preocupació pel risc d'incendis, Borrell reconeix que hi ha algunes comarques que solen ser més preocupants que altres. No obstant això, assenyala que la situació d'enguany és diferent a causa d'una "sequera estructural" que estem patint, i que el perill és molt generalitzat. Entre les comarques que esmenta Borrell com a zones amb més preocupació s'inclouen la Noguera, el Bages, el Moianès, el Penedès, el Garraf i l'Anoia. Tot i això, Borrell fa èmfasi en què aquestes comarques no són significativament més preocupants que les altres.

Incendi a Portbou: el foc entra des de la Catalunya Nord empès pel fort vent

Nou incendi entre Cervera i Banyuls de la Marenda, a la Catalunya Nord. Les flames s'han originat durant el matí d'aquest diumenge en una zona boscosa del cap de Perefitte, i fins al lloc s'han desplaçat desenes de dotacions dels Sapeurs-Pompiers, la brigada de bombers de França, recolzats per 25 dotacions terrestres dels Bombers de la Generalitat. Unitats de l'Equip de Prevenció Activa Forestal (EPAF) i del Grup de Recolzament d'Actuacions Forestals (GRAF) continuen fent maniobres amb foc tècnic per ancorar l'incendi i frenar-ne l'avanç a la cua pel flanc dret. S'han activat  2 avions de vigilància i atac, però han hagut de retornar a la base perquè no podien actuar a causa de les fortes ratxes de vent que s'estan registrant a la zona durant tot el cap de setmana. A hores d'ara, el foc ja ha travessat la frontera i ha entrat dins el terme municipal de Portbou, afectant el puig de la Farella.