Des d'aquest dimarts 19 de març i fins al 10 de maig l'alumnat de Formació Professional, Batxillerat, ensenyaments artístics, esportives, d'idiomes i estudis universitaris podran demanar la seva beca per al curs 2024-25 en la seu electrònica del Ministeri d'Educació. La convocatòria general espera tenir uns 744.000 beneficiaris —el curs 2022-2023, van anar 429.494 no universitaris i 305.570 universitaris—, mentre que les ajudes per a alumnat amb especials necessitats de suport educatiu aconseguiran entorn de 249.000. Malgrat no tenir les notes del curs actual o què estudiaran el que ve, els interessats hauran de completar una sèrie de dades provisionals, que es podran modificar més endavant. 

La principal novetat de la convocatòria del curs vinent és la pujada del 5% en els llindars de renda, que permetrà l'accés a més joves a sol·licitar una beca. La mesura se suma a les millores incorporades en cursos anteriors com l'increment de 1.600 a 2.500 euros en les beques de residència. En aquesta convocatòria també es flexibilitzaran els requisits acadèmics de les víctimes de violència sexual menors d'edat. 

Estudiants amb necessitats específiques 

Les dates de la convocatòria d'ajudes per a estudiants amb necessitat específica de suport educatiu s'anunciaran en les pròximes setmanes. En aquest tipus, la principal novetat és la reducció del percentatge de discapacitat que s'ha d'acreditar per sol·licitar les ajudes, passa del 33% al 25%. A més, també s'han augmentat els llindars de renda màxims en un 5%, i per primer cop, la convocatòria exclourà del còmput del patrimoni les subvencions al lloguer d'habitatge habitual, un suggeriment reiterat en els últims anys per part del Defensor del Poble.

Podran acollir-se a les ajudes els estudiants de Batxillerat, FP, Ensenyaments d'Idiomes, Artístiques, Esportives i Universitàries —incloses les de Màster—, i l'alumnat amb especials necessitats de suport educatiu (discapacitat; trastorn greu de la comunicació i el llenguatge; trastorn d'espectre autista i altes capacitats). Les principals modalitats i quanties de les beques, ajudes i subsidis són la quantia fixa lligada a la renda del sol·licitant —1.700 euros— i la vinculada a la residència —2.500 euros—, al costat de la beca bàsica —300 euros— i la quantia fixa per l'excel·lència en el rendiment acadèmic —entre 50 i 125 euros a partir d'una nota de 8 punts—. En total, el pressupost superarà els 2.535 milions d'euros i prop d'un milió d'alumnes podran obtenir una beca que els permeti continuar amb els seus estudis. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!