La Guàrdia Civil ha escorcollat aquest matí un pis de Salt, al Gironès, i ha detingut un home relacionat amb el terrorisme gihadista, tal com han confirmat fonts de la lluita antiterrorista de l'institut armat a ElNacional.cat aquest dimarts, 11 de juny. Des de primera hora del matí, efectius del Servei d'Informació i del Grup d'Acció Ràpida (GAR) de la Guàrdia Civil han assaltat un pis on vivia un home que ha estat detingut i traslladat a Madrid per tal de ser entregat a l'Audiència Nacional espanyola, que és qui tutela aquesta investigació que s'ha explotat avui. L'home, conegut al municipi, que treballa en una empresa que es dedica a fer obres i reformes, ha estat detingut a casa seva i, quan s'ha acabat l'escorcoll, que s'ha fet sota grans mesures de seguretat amb agents amb armes llargues i agents especialistes en desactivació d'explosius, al voltant de les deu del matí, se l'ha traslladat cap a Madrid. El detingut a Salt està acusat de fer adoctrinament i els investigadors s'han emportat de casa seva material informàtic, que és el que, suposadament, feia servir per difondre missatges proclius al terrorisme. A més, al municipi gironí hi ha quatre persones més sota investigació pels mateixos delictes. 

968a74d4 9302 40df 8f21 3909aaaea387
Imatge de l'escorcoll que s'ha fet a Salt, al Gironès, aquest matí / Gerard Vilà

Més detencions a l'Estat

La detenció al Gironès no és l'única d'aquesta operació que s'ha iniciat avui sota la tutela de l'Audiència Nacional. També s'estan fent escorcolls en altres punts de l'Estat, com a Algesires, Santa Cruz de Tenerife i Almeria, per detenir persones relacionades amb el gihadisme i l'adoctrinament terrorista, així com amb la connexió i finançament de gihadistes en l'àmbit internacional. Ara per ara, però, la Guàrdia Civil no ha fet públics els llocs on s'estan fent els altres escorcolls ni tampoc quines són les causes concretes que imputen als detinguts i, concretament, al detingut a Salt. En total s'han arrestat nou persones a les quatre ciutats. La investigació s'ha fet en col·laboració amb agències internacionals antiterroristes.

Les operacions antiterroristes, dels Mossos d'Esquadra, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil s'han multiplicat els darrers mesos arreu de l'Estat i, concretament, a Catalunya. En diverses investigacions, algunes de les quals tribanda dels tres cossos, s'han detingut diverses persones relacionades amb el terrorisme gihadista a casa nostra. Per finançament, per adoctrinament i també per la possibilitat d'acció, és a dir, de cometre algun tipus d'atemptat. En els darrers temps també s'ha detectat que el finançament des de l'Estat i altres països de la Unió Europea cap a països on els gihadistes tenen més poder i necessiten més fons es fa amb criptomonedes, un fet que complica les investigacions policials i judicials.