Barefoot walking significa anar descalç o sense sabates, i representa la nova moda que molts porten a la pràctica a dia d’avui. Però, per quin motiu? Amb quina finalitat es descalcen i es treuen les sabates estrelles de Hollywood com Helen Mirren, Orlando Bloom, Gwyneth Paltrow, Matthew McConaughey o Rihanna, entre d’altres?

La raó és simple, els que defensen la postura d’anar sense sabates argumenten que no en fan ús perquè els comprimeix els peus, els generen durícies i d’altres imperfeccions. A més, un dels principals problemes de portar talons és que en molts casos, s’acaba destrossant les plantes del peu i produint problemes al tendó d’Aquil·les, segons diuen moltes celebrities que han optat per fer del barefoot walking, la seva pràctica habitual.

Descalzo   Unsplash

Els beneficis d’anar descalç

“El principal benefici de caminar descalç és el fet de recuperar tot el rang de moviment del sistema múscul – esquelètic dels nostres peus i de l’extremitat inferior”, explica Manel Pérez (Parets del Vallés, 1964), president del Col·legi Oficial de Podòlegs de Catalunya.

Pérez afegeix que anar sense sabates permet certs moviments al peu i al turmell que calçats i segons quina sigui la superfície per on caminem, es poden veure molt disminuïts. “Hi ha un augment important de la propiocepció i el nostre cos és capaç de millorar la seva postura fisiològica i millorar l’equilibri i la capacitat de resposta davant de possibles caigudes”.

El podòleg alerta que “el 90% la població camina tot el dia sobre superfícies molt dures, com el formigó, l’asfalt, terres amb rajoles i amb calçat moltes vegades inadequat”, un fet que produeix sobrecàrregues del nostre propi pes en zones molt concretes del peu. 

Andar   Unsplash

De fet, Pérez relata com la pell de les nostres mans i peus és molt diferent a la de la resta del cos, sent aquesta una pell més preparada fisiològicament per rebre més pressions i per suportar el fregament continuat. “És molt més gruixuda i té més teixit adipós a sota per esmorteir els impactes, cosa que permet fer feines manuals, caminar o corre sense tenir lesions”. El podòleg afegeix com aquesta pell, té molta capacitat d’adaptació.

La perillosa pràctica del barefoot walking

Practicar el bareboot walking no és bo. D’aquesta forma ho expressa el president del Col·legi Oficial de Podòlegs de Catalunya: “Perdem la protecció davant els traumatismes, els cossos estranys i la climatologia, un fet que pot comportar ferides, risc de relliscades i l’augment en el risc de transmissió de malalties”. Unes malalties que poden venir provocades pels bacteris, fongs i virus que es troben al terra, un fet que tal com apunta Pérez, “pot provocar diversos tipus de micosis, infeccions bacterianes i la transmissió de berrugues plantars”.

L’expert afegeix que “les persones amb malalties com la diabetis o amb alteracions vasculars, poden tenir risc de patir alteracions que, en el pitjor dels casos, poden arribar a l’amputació”.  

Del barefoot walking al barefoot running

Per si no en teníem prou amb el caminar descalç, ara s’hi afegeix el barefoot running, la pràctica de córrer descalç. Un cas amb el què s’han trobat els experts consultats, així com amb alguns casos de minimalisme, que representa la pràctica de córrer amb sabatilles que són la mínima expressió del calçat. “Fan la seva activitat esportiva en aquestes modalitats, però després, la resta de dia utilitzen calçat adequat al tipus d’activitat que desenvolupen”, explica el podòleg.  

Descalzo   unsplash (3)

Una nova moda on ara, coneixent les conseqüències que pot comportar aquesta pràctica, farà replantejar a més d’un el fet de descordar-se les sabates i sortir al carrer descalç. Tal com apunta l’expert, “qualsevol activitat que fem, ja sigui dels àmbits laborals o lúdics no es pot portar mai a l’extrem”. I puntualitza com “caminar descalç per casa en un ambient controlat, per la platja o per la gespa, ens aporta beneficis. Fer-ho de forma continuada per superfícies dures i no controlades com el carrer, pot provocar efectes no desitjats”.