Barcelona ha quedat col·lapsada aquest matí i migdia. Quatre col·lectius diferents han protestat a la vegada en els principals carrers de la ciutat per reclamar millores econòmiques o reivindicar drets laborals que consideren perduts després de la pandèmia per coronavirus. Moure's amb vehicle privat per Barcelona és intentar sortir d'un laberint.

D'entrada, la Gran Via de les Corts Catalanes a l'alçada amb Passeig de Gràcia ha concentrat una multitud d'autocars privats que donen servei al sector del turisme i les escoles. Aquesta ha estat una de les tres aturades principals programades. La més sonada s'ha fet al carrer d'Aragó, 244, a la seu del Departament de Transports i posteriorment a l'avinguda de la Reina Maria Cristina.

Els talls, que s'han allargat entre 15 i 20 minuts, han provocat cues de trànsit i la policia ha desviat els cotxes per carrers alternatius. La principal reivindicació és una rebaixa de la pressió fiscal i poder fer pagaments a terminis ja que moltes empreses estan pràcticament en fallida. 

L'altra manifestació és la del personal sanitari.Tècnics en Lluita ha organitzat una manifestació des de les 11h a la seu d'Esquerra, carrer Calàbria, 166. Consideren que se senten "maltractats" per la conselleria de Salut liderada per Alba Vergés i se senten "poc reconeguts, venuts a contractes en pràctiques i sense reconeixement de condicions equivalents a la resta de sanitaris". Aquest col·lectiu engloba els professionals d'ambulàncies que demanen un transport de titularitat pública i material adequat de protecció contra el coronavirus.

El tercer sector són els riders. Aquests repartidors, i sobretot les empreses per les que treballen, han vist augmentar el volum de feina i facturació durant la pandèmia però les condicions dels qui efectuen el servei no. Un detall de la manifestació és que pràcticament no hi havia riders de la principal empresa del sector, Glovo, i majoritàriament eren d'Stuart, agrupats en el col·lectiu Asopra, Apra i AAR. Prop de 200 treballadors s'han concentrat pel centre de Barcelona amb afectacions al carrer Balmes, Francesc Macià i Passeig Sant Joan.

El que demanen és no perdre les seves condicions actuals si la 'llei rider' que promou el ministeri de Treball i Economia Social tira endavant. Aquesta llei vol blindar el contracte laboral i prohibir que puguin ser autònoms, una imposició que molts d'ells no veuen amb bons ulls. La convocatòria també s'ha seguit a Madrid i València.

Els darrers que han portat les seves reivindicacions al carrer avui són els firaires. A Girona i Lleida ja han fet escoltar la seva veu i també s'ha replicat a Barcelona. El que demanen és no oblidar les fires de les festes majors i que els ajuntaments es comprometin a obrir aquests espais amb totes les mesures de seguretat que estan convençuts que poden donar.

A Catalunya, prop de 5.000 famílies viuen només d'aquest sector, principalment autònoms i petites i mitjanes empreses. El portaveu del Gremi de Firaires a Girona, Hugo Castillo subratlla: "Hem de poder instal·lar els nostres parcs d'atraccions i donar aire a aquest sector molt perjudicat". El perill imminent és que tanquin molts d'ells a final d'any.

foto 3667127

foto 3667121

Manifestacions de firaires a Barcelona aquest migdia, ACN

La Guàrdia Urbana de Barcelona informa puntualment dels accessos restringits.