Enguany, la capital d'Àustria, Viena, torna a encapçalar la primera posició del rànquing de les millors ciutats del món per viure que realitza The Economist. Anteriorment, Viena ja havia quedat en primer lloc, concretament l'any 2018 i el 2019. Ara, amb els museus i restaurants oberts després d'estar tancats per la covid-19, ha tornat a situar-se com la millor ciutat del món per viure.

L'any passat, la ciutat que va obtenir el primer lloc no va ser europea. Va ser Auckland, a Nova Zelanda. I Viena va retrocedir fins a la posició número 12. Actualment, doncs, la nova llista de ciutats s'assembla més a la que hi havia abans de la covid-19, però amb una puntuació mitjana encara per sota. I és que els estralls de la pandèmia encara condicionen l'eficiència dels sistemes sanitaris, la cultura, el medi ambient i l'educació.

Les millors ciutats

Doncs bé, les ciutats de l'Europa occidental i el Canadà ocupen les primeres posicions.  "La vida gairebé ha tornat a ser normal en aquestes ciutats a causa de les altes taxes de vacunació contra la covid-19 i de la flexibilització de les restriccions", apunten des de la revista The Economist.

A continuació, les onze ciutats que han rebut una major puntuació en termes de qualitat de vida. En la posició deu hi ha un empat. El Departament d'Estudis i Anàlisis de la revista britànica ha elaborat el rànquing de 172 països tenint en compte les trenta variables de cinc àrees: estabilitat, salut, cultura, medi ambient, educació i infraestructures. 

1. Viena (Àustria)
2. Copenhaguen (Dinamarca)
3. Zuric (Suïssa)
4. Calgary (Canadà)
5. Vancouver (Canadà)
6. Ginebra (Suïssa)
7. Frankfurt (Alemanya)
8. Toronto (Canadà)
9. Amsterdam (Països Baixos)
10. Osaka (Japó) i Melbourne (Austràlia)

Barcelona supera Madrid, però ambdues reculen

Barcelona està entre les deu ciutats del món que més empitjoren en relació amb el rànquing anterior. Actualment, ocupa el lloc número 35, amb 89,1 punts sobre 100 possibles. Ha retrocedit 19 posicions.

Però la caiguda de Madrid encara és més forta. La capital espanyola baixa 24 posicions fins al lloc número 43 del rànquing. En total, suma 87,6 punts.

Per contra, una de les ciutats que més millora és Londres, que puja 27 posicions fins al número 33. També ho fa París, que ascendeix 23 posicions fins a la 19. 

La guerra a Ucraïna condiciona

La invasió russa d'Ucraïna, que va començar el 24 de febrer, ha provocat que Kíiv hagi quedat exclosa de l'estudi.  La valoració de les ciutats russes també ha estat condicionada pel conflicte bèl·lic per "l'augment de la inestabilitat, la censura, la imposició de sancions occidentals i les empreses que s'han retirat del país".

A pesar del fet que el cost de la vida no forma part de l'anàlisi,  des de The Economist indiquen que "l'augment de la inflació farà perdre qualitat de vida a moltes ciutats en risc, sobretot si s'interromp el subministrament d'aliments i combustible per la guerra d'Ucraïna".  L'estudi afegeix que la pujada de preus "farà més difícil gaudir de la cultura i l'entorn urbà" i, en el cas que els governs n'assumeixin els costos, "es posarà en risc la capacitat de proporcionar serveis públics de qualitat".

Amb tot, la revista britànica apunta que la pujada dels tipus d'interès "reduirà la capacitat de despesa dels consumidors" i provocarà que "algunes empreses, inclosos hotels i restaurants ja debilitats per la pandèmia, potser no podran sobreviure".

Les ciutats on es viu pitjor

Els darrers llocs del rànquing estan ocupats per ciutats en conflicte per terrorisme, guerres., etc. Escau esmentar que, en comparació amb l'any anterior, hi ha una lleugera millora de les puntuacions arran de l'estabilització de la situació sanitària de la covid-19. A continuació, les deu ciutats on es viu pitjor, segons l'estudi de The Economist:

1. Teheran (Iran)
2. Douala (Camerun)
3. Harare (Zimbàbue)
4. Dhaka (Bangladesh)
5. Port Moresby (Papua Nova Guinea)
6. Karachi (Pakistan)
7. Alger (Algèria)
8. Trípoli (Líbia)
9. Lagos (Nigèria)
10. Damasc (Síria)