La Comissió de Govern de Barcelona ha aprovat inicialment el Pla d'Usos del barri de Sant Antoni, que limitarà i condicionarà l'obertura d'establiments com bars, gimnasos i de lloguer de vehicles com bicicletes, i prohibirà obrir nous 'meublés' i locals de jocs d'atzar, entre d'altres.

El Pla d'Usos regula tot el barri excloent les finques amb façana a l'avinguda Paral·lel, excepte les illes dels carrers Parlament i Viladomat, i les de la Gran Via i el districte de l'Eixample. Es pretén amb aquest pla evitar que la pròxima implantació de la 'superilla' i l'obertura del Mercat de Sant Antoni afectin negativament la qualitat de vida del barri.

Amb aquest objectiu, limita locals de concurrència pública i alguns establiments comercials, mitjançant criteris de densitat, distància i l'ample del carrer, per evitar que s'expulsi l'activitat econòmica i els negocis de proximitat del barri, garantint un equilibri en els serveis i activitats del territori. El Pla d'Usos, que s'haurà d'aprovar en el ple, no admet locals de jocs d'atzar, recreatius, jocs esportius i atraccions recreatives, ni establiments que incloguin màquines expenedores d'aliments, ni tampoc els espais que, malgrat no tenir categoria d'hotel, ofereixen allotjament fraccionat en hores, inclosos els 'meublés'.

Distàncies, densitat i carrers

Es restringiran els bars, restaurants, orxateries, gelateries amb degustació i salons de banquets, que no es podran obrir si ja n'hi ha cinc en un radi de 50 metres o 15 a 100 metres, en aquest cas tenint també en compte bars musicals, d'autoservei, plats preparats i comerços amb degustació.

Els establiments d'activitats musicals no es podran obrir si n'hi ha un altre a menys de 400 metres lineals i en funció de l'ample del carrer, com els supermercats de més de 150 metres quadrats. Els gimnasos i els locutoris no podran obrir si n'hi ha un altre a 200 metres lineals.

Els locals de serveis dirigits sobretot a turistes --com els de lloguer de vehicles-- no podran obrir a menys de 400 metres lineals d'un altre, i també s'estableixen condicions per als locals d'autoservei, botigues de plats preparats i orxateries i gelateries sense degustació, a més d'establiments d'exhibició sexual, de material pornogràfic i els locals de prostitució.