Barcelona és el primer ecosistema del coneixement del món en ser reconegut com a membre de la Xarxa de Solucions pel Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides (SDSN), que fins ara incorporava exclusivament universitats, centres de recerca i altres institucions acadèmiques a títol individual.

Participar en la SDSN permetrà a Barcelona i les seves institucions treballar conjuntament amb d’altres organitzacions científiques i agències de l’ONU, perquè la ciència i tecnologia de la capital catalana contribueixin a aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible i a l’Acord de París sobre el Canvi Climàtic, mitjançant la formació, la recerca, l'anàlisi de polítiques públiques i la cooperació internacional.

La missió de la SDSN és mobilitzar l'experiència i els recursos tècnics i científics de l'àmbit acadèmic, de la societat civil i del sector privat, per a aportar solucions per a un desenvolupament sostenible a nivell local, nacional i internacional.

Aquest anunci «consolida el paper central de l’ecosistema del coneixement i la innovació de Barcelona en els grans reptes globals a través de la seva ciència i tecnologia. Quan el 2018 vam fer de Barcelona la primera ciutat del món amb una diplomàcia científica ho fèiem precisament per assolir fites d’aquesta rellevància. Així connectem els actius científics i tecnològics de les universitats, startups i centres de recerca de Barcelona amb els alts nivells de decisió política, la diplomàcia i la cooperació internacional”, ha dit el director executiu de SciTech DiploHub, Alexis Roig (a la foto).

Guido Schmidt-Traub, director executiu de SDSN, ha afegit que “estem encantats de poder comptar amb Barcelona i SciTech DiploHub i treballar plegats per a la consecució de l’Agenda 2030 de l’ONU”.

Barcelona i la seva diplomàcia científica van assumir un paper protagonista en la Conferència Anual sobre el Canvi Climàtic (COP25) i al Fòrum Mundial de la Ciència de la Unesco, on fou la primera ciutat en ser convidada a participar-hi. SciTech DiploHub ha liderat diverses iniciatives internacionals per situar Barcelona al capdavant de la lluita global contra la Covid-19, mitjançant la seva participació en la Xarxa Internacional d'Assessorament Científic Governamental del Consell Internacional de la Ciència, així com en grups de treball sobre salut global amb institucions com la Universitat de Harvard, l’Institut d’Estudis Internacionals de Ginebra o l’Associació Americana per l’Avanç de la Ciència.

Com a organització público-privada responsable de representar l’ecosistema del coneixement i la innovació de Barcelona a l’exterior, SciTech DiploHub connecta les missions diplomàtiques i l’ecosistema de Barcelona per desenvolupar projectes conjunts en ciència i recerca; impulsa la diàspora de científics i experts en tecnologia formats a la ciutat, la xarxa Barcelona Alumni, que ja compta amb més d’un miler de membres de més de 30 països; i organitza esdeveniments als principals hubs en ciència i tecnologia, el darrer celebrat a la Universitat de Harvard a Boston. També desenvolupa programes de formació en diplomàcia científica i assessora a governs locals.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat