Quan encara no s'ha fet efectiu l'acord que evita el judici pel cas Neymar, l'equip jurídic del Barça ha comparegut avui per explicar que el club admet la culpabilitat de dos delictes fiscals en el fitxatge de Neymar només per evitar un "judici de risc" i un mal major, tant pel que fa a la multa milionària que hauria hagut de pagar, com pel judici mediàtic de veure al banc dels acusats el president, Josep Mª Bartomeu, i l'expresident Sandro Rosell.

Per arribar a un acord de conformitat, que és el que ha passat en el cas Neymar, cal que s'accepti la culpabilitat a canvi d'una pena menor de la que podria provocar un judici. En aquest cas, però, només ha acceptat la culpabilitat el Barça. A més, l'acord ha anat més enllà i ha aconseguit que tant la Fiscalia com l'Advocacia de l'Estat retiressin l'acusació contra els dos presidents investigats. Un fet extraordinari i que poques vegades passa, tal com ha admès el mateix advocat Cristobal Martell en la compareixença que s'ha fet aquest dimecres al club amb tota la premsa esportiva. 

Martell ha detallat tot el cas i totes les negociacions que s'han portat a terme i ha exposat com ha aconseguit retirar de la causa Rosell i Bartomeu. L'habilitat d'un dels millors advocats penalistes de Barcelona, amb una cartera repleta de casos complexos -és l'advocat de la família Pujol-, ha aconseguit que ni la Fiscalia ni l'Advocacia de l'Estat hagin acusat Bartomeu, i Rosell. La clau, fer-los víctimes dels "caps pensants del Barça" que no van fer bé les declaracions els anys 2011, 2013 i 2014.

La negociació ha passat per fer veure a les acusacions que Rosell i Bartomeu estaven en mans del seu equip, que la gestió del fitxatge "no és un delicte penal", sinó una "qüestió tècnica" i que es va arribar a l'acord "que les conclusions interpretatives de la norma tributària eren raonables". 

Segons Martell, els presidents no van cometre cap delicte fiscal. En canvi, en l'acord el Barça admet la seva culpabilitat. 

Fins a tres vegades El Nacional ha preguntat a Martell per què el Barça acceptava la culpabilitat d'un delicte fiscal que suposadament no s'ha comès i que ha servit per evitar les acusacions de Rosell i Bartomeu, segons ha argumentat el mateix advocat. Fent gala de la seva "semàntica depurada", que el mateix advocat ha advertit en començar que faria servir, ha acabat responent que el que ha admès el Barça ha estat una infracció tributària. 

El FC Barcelona va regularitzar la declaració del 2014 i en va presentar dues de complementàries pel 2011 i 2013, cosa que va posar al dia el club amb Hisenda i va permetre l'exculpació de Bartomeu i Rosell.

L'estratègia de la defensa ha passat per presentar el Barça com una empresa i en negar que hagi fet cap negoci simulat, sinó que simplement hi va haver errors en la gestió tributària. I això ha servit per exculpar les cares visibles del club, però no per evitar que algú pagui per la infracció a Hisenda. Consideren que l'acord és "un mal menor" pel Barça perquè paga 5 milions d'euros davant una multa que hagués pogut multiplicar-se pel 600%, segons preveu la llei. 

Martell sí que ha admès que "és lamentable, perquè es tracta del Barça, carregat de sentiments". "No és exactament una empresa però s'havia de tractar com una empresa i plantar-nos". "Va ser un càlcul de danys", explica l'advocat, que en aquest sentit remarca que han estat els menys possibles per al club. 

"Això no ha estat un mercadeig"

La compareixença amb Cristobal Martell i Roman Gómez Puntí, cap de serveis jurídics del club, ha volgut ser una mostra de "màxima transparència·. Gómez Puntí ha incidit en el fet que "no ha estat fàcil adoptar un acord on la institució queda condemnada" i ha assegurat que "no volem amagar res i no volem donar gat per llebre".

Molta insistència també, per part dels advocats, en què les conformitats judicials existeixen, són acords habituals i que en cap cas hi ha hagut "un mercadeig".

El cap dels serveis jurídics s'ha referit a l'acord en termes futbolístics: "No tenim ara mateix cap ganes de celebrar cap triomf", i ha acceptat que la condemna del Barça "és la menys dolenta de les solucions".