Un equip internacional de científics ha aconseguit per primera vegada, mitjançant tècniques d'edició genètica, corregir en embrions la mutació del gen que causa miocardiopatia hipertròfica, una malaltia hereditària que afecta una de cada 500 persones i és la causa més comuna de mort sobtada en atletes.

La tècnica, que utilitza el sistema d'edició genètica CRISPR-Cas9, va corregir l'error en l'etapa més primerenca del desenvolupament embrionari; això evitaria la seva transmissió a generacions futures.

Els resultats es publiquen a Nature i els seus autors asseguren haver complert totes les consideracions ètiques de l'Acadèmia Nacional de Ciències dels EUA sobre tècniques d'edició genètica -els experiments amb embrions es van realitzar en centres d'aquest país-. Aquests es van mantenir amb vida uns quants dies i mai no es van desenvolupar pensant en la seva implantació.

Els científics, entre ells l'espanyol Juan Carlos Izpisúa Belmonte, del Laboratori d'Expressió Genètica de l'Institut Salk (Califòrnia) recalquen que, encara que es tracta de resultats prometedors, aquests són preliminars i és necessària molta més investigació per assegurar que no es produeixin efectes no desitjats.

També hi participa la Universitat de Salut i Ciències d'Oregon, l'Institut de Ciències Bàsiques de Corea del Sud i el laboratori d'enginyeria per a la innovació de diagnòstic molecular BGI-Qingdao i Shenzhen (Xina).

No és la primera vegada que es publica un article sobre edició genètica en embrions. Fins ara ho havien fet equips xinesos, però sí que és la primera vegada als EUA, amb uns resultats que proven que el procediment és "més efectiu i segur" del pensat, resumeix  Izpisúa. I és que a diferència dels anteriors treballs, aquí s'utilitza una metodologia diferent que afavoreix la generació d'embrions sans.

Per dur a terme els experiments es van generar embrions nous, no es van utilitzar com fins ara embrions sobrants de processos de fecundació 'in vitro': es van produir zigots fertilitzant ovòcits sans amb esperma d'un donant portador d'una mutació al gen MYBPC3 (causa miocardiopatia hipertròfica). Qui té una còpia canviada d'aquest té un 50% de probabilitats de transmetre'l als seus fills.