L'Observatori contra l'Homofòbia de Catalunya (OCH) ha registrat un total de 237 incidències LGTB-fòbiques durant l'any 2022, menys que les 284 comptabilitzades el 2021, però "la intensitat amb la qual s'han produït" i la violència dels fets "ha estat molt més gran". Així ho ha mostrat aquest dimarts davant els mitjans el president de l'OCH, Eugeni Rodríguez, que ha exposat les dades provisionals de l'organització sobre l'any passat. Rodríguez, segons informa Efe, ha destacat un augment del 38,1% dels incidents amb el col·lectiu trans respecte al 2021, que han passat de 42 a 57, sobretot contra les dones.

El president de l'OCH ha assenyalat que aquest any 2023 ha començat amb "dues incidències molt greus", com és l'agressió a dos homes homosexuals en un tren prop de plaça Catalunya el passat 2 de gener, que va acabar amb 4 detinguts, i una presumpta agressió sexual a una dona trans per part d'un agent dels Mossos d'Esquadra que està investigant un jutjat de Terrassa (Vallès Occidental).

Precisament per això, Eugeni Rodríguez ha demanat que el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, comparegui immediatament davant el Parlament per explicar què ha passat. El responsable de l'OCH ha detallat que han vehiculat la petició de compareixença a través del grup d'En Comú Podem, ja que la diputada Susanna Segòvia és qui presideix la comissió d'Igualtat i Feminismes al Parlament.

Els homes homosexuals, el col·lectiu amb més incidències

Segons han exposat aquest dimarts, l'home homosexual ha estat el que més incidències LGTBIfòbiques ha registrat. En concret, l'Observatori ha recollit 117 agressions contra aquest col·lectiu, un 49,4% respecte al total. Pel que fa a les dones lesbianes, bisexuals i trans han estat 39, un 16,5 %. Segons les dades facilitades per l'OCH, la ciutat de Barcelona ha estat la població catalana on més incidents s'han registrat, amb un total de 101, cosa que es tradueix en un 42,6 % del total.

Per primera vegada, les dades mostren que les agressions físiques s'han tornat el tipus de discriminació més recurrent, amb un increment del 20,4% respecte al 2021. La segona tipologia més habitual és la violència verbal, seguida de les mostres d'odi i exaltació contra el col·lectiu. Així mateix, en referència a l'espai on han tingut lloc aquestes incidències LGTB-fòbiques, la via pública és la principal, així com Internet i les xarxes socials. En tercer lloc, hi ha el transport públic. Des de l'Observatori han assenyalat un augment significatiu d'incidències en espais d'oci nocturn, mentre que les ocorregudes en entorns privats s'han reduït.