L'Audiència de Barcelona ha reobert la causa contra l'humorista Jair Domínguez per dir el febrer passat a Catalunya Ràdio que el "feixisme" i "Vox" s'havien de "combatre amb un cop de puny a la boca". Vox atribueix a Domínguez un delicte d'odi per vincular la formació amb el feixisme i instar a combatre-la amb violència i va presentar una querella contra ell i el director de la ràdio, Saül Gordillo, que un jutjat de Barcelona va arxivar. Un recurs de Vox ha fet que l'Audiència reobri el cas i obligui el jutjat a interrogar com a investigat l'humorista.

El magistrat considera que Jair Domínguez va incitar l'audiència a manifestar-se contra Vox: "De la mateixa manera, l'altaveu en què el discurs es va pronunciar, un programa de ràdio matinal amb gairebé mig milió d'oients, que com el mateix querellat assenyala, no resultaran simpatitzants de Vox, incrementa exponencialment la repercussió del seu contingut i per tant el risc incitador inherent a la mateixa literalitat de les manifestacions exposades".

I argumenta que tot i que no hi va haver aldarulls i que els oients de Catalunya Ràdio no són del perfil dels que poden provocar els desperfectes durant les protestes, considera que les manifestacions de Jair Domínguez eren un perill: "El fet que no hi hagués disturbis els dies posteriors al fet denunciat (obvi, ja havia acabat la campanya electoral), així com que la presumpta audiència del programa no estigui conformada per persones amb el perfil inherent a la comissió d'actes violents, resulta sens dubte insuficient per deixar de banda el presumpte perill concomitant a les manifestacions del querellat. Com hem dit, el delicte exigeix un perill abstracte, que no pas concret. Davant d'una audiència de gairebé mig milió d'oients d'un programa en llengua catalana, resulta estadísticament improbable que cap d'ells pogués veure's atiat pel discurs en qüestió. No hi ha una classe o rang social que pugui considerar-se creditora dels disturbis ocasionats durant la campanya electoral, i per tant no es pot concloure que no fos una audiència potencial del programa de ràdio referit".

 

 

El jutge justifica que la investigació segueixi no pel que va ser, sinó pel que hagués pogut passar amb les declaracions de Domínguez. Un cas clar del que s'anomena "justícia preventiva": "Davant la manca de diligències necessàries per concloure la instrucció, considerem necessari que es doni curs a les mateixes en concórrer prou indicis, en el moment processal actual, que determinen la improcedència del sobreseïment de les actuacions, i això sense perjudici de la decisió que s’adopti en finalitzar la mateixa".

La denúncia de Vox

El partit ultra Vox va denunciar el febrer passat el presentador i periodista Jair Domínguez davant del jutjat d'instrucció de Barcelona, acusant-lo d'un delicte d'odi. El partit assegurava que el tertulià va instar a combatre Vox "amb un cop de puny a la boca" en el programa El matí de Catalunya Ràdio el 18 de febrer. En realitat va dir la frase però referida "al feixisme". La vicesecretària jurídica de Vox, Marta Castro, denunciava també, en el seu escrit al jutjat, que el col·laborador "fa una identificació, absolutament infundada, indeguda i irresponsable, de Vox amb el feixisme" i "reforça aquesta identificació de Vox en qualificar-lo també de neonazi".

Castro assegurava en el seu escrit que la intervenció de Domínguez no va ser aïllada, i incorporava una notícia publicada en un mitjà de comunicació, on al seu entendre insultava els votants de Vox amb la frase "el resultat a la Catalunya poligonera és neonazi". Domínguez va verbalitzar el seu missatge adreçant-se als habitants de Vilamalla (Alt Empordà) i La Pobla de Mafumet (Tarragonès), on va guanyar Vox, tot i que lamentava amb sorna: "No em sentiran, no crec que escoltin Catalunya Ràdio. Però cal dir-ho, perquè m'esgarrifa que un poble veí voti tan fortament en favor del feixisme". El col·laborador, que és de Figueres, va reconèixer que el resultat a Vilamalla havia estat una cura d'humilitat i va preguntar: "El poble més poligonero de l'Empordà vota Vox? Al final resulta que la Catalunya poligonera és neonazi, qui ho havia de dir?".

El cas es va arxivar el 18 de juny passat, però Vox va presentar un recurs el 2 de setembre i ara l'Audiència l'ha fet reobrir.