El rei Felip VI ha volgut obviar la crisi política que es viu a Catalunya, amb la suspensió de l'autonomia i l'empresonament i exili del Govern, durant la seva intervenció aquest vespre en el sopar d'inauguració del Mobile. Això no obstant, mai una visita del monarca s'havia vist envoltada del nivell de tensió que s'ha viscut aquest diumenge amb una Barcelona blindada arran les protestes que es podien escoltar perfectament quan el Rei ha arribat al Palau de la Música on es feia el sopar, i enmig d'un contundent i inèdit buit institucional.

A la porta no l'esperava cap autoritat catalana, només el delegat del Govern espanyol, Enric Millo, i el ministre d'Energia, Álvaro Nadal. Tampoc hi havia representants de les principals institucions del país en la salutació protocol·lària. Tot just, l'Ajuntament d'Hospitalet, amb l'alcaldessa Núria Marín, a banda de l'habitual rebuda del responsable del dispositiu de seguretat, el cap dels Mossos, Ferran López, fora de la línia de salutacions. Ni el president del Parlament, Roger Torrent, que ha entrat directament al saló on es feia el sopar, ni l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, han participat en la rebuda. De fet, Torrent, que duia el llaç groc a la solapa, tampoc ha participat en l'aperitiu previ, no s'ha saludat amb el Rei, ni ha aplaudit Felip VI quan ha acabat la seva intervenció.

La darrera visita del monarca va ser amb motiu de la manifestació posterior als atemptats de la Rambla de Barcelona, que va viure enmig d'una forta escridassada. Després d'allò, va protagonitzar un discurs l'endemà de l'1-O, condemnant el referèndum i obviant les carregades policials.

Aquest diumenge, de nou, mentre Felip VI parlava al Palau de la Música, els carrers tallats desbordaven de protestes, amb enfrontaments amb la policia i cassolades. Les protestes continuaven quan ha abandonat el Palau amb els carrers adjacents plens de manifestants.

L'absència de les institucions catalanes s'ha fet evident també en la taula presidencial. A la dreta del monarca, s'asseia la vicepresidenta Soraya Sàenz de Santamaría, al davant el ministre d'Energia, Àlvaro Nadal. Cap representant del Govern de la Generalitat. El president del Parlament, en aquests moments primera autoritat de Catalunya, relegat a la dreta del ministre i al seu costat l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

L'única referència que s'ha pogut intuir sobre la situació catalana ha estat la de l'alcaldessa que, en una breu salutació en anglès, ha explicat que aquesta no ha estat un any fàcil per a Catalunya i ha subratllat que Barcelona és una ciutat de pau i defensora de la llibertat d'expressió i els drets humans. Colau ha estat l'única representant catalana que ha intervingut.

El darrer parlament ha estat el del Rei. El monarca, que ha saludat Torrent abans que el ministre, no ha fet cap referència a la crisi amb l'Estat. La intervenció s'ha centrat a lloar el congrés del mòbil com a resultat de la cooperació entre institucions. "La cooperació institucional amb objectius clars i en benefici de tots és una clau evident d'aquest èxit", ha assegurat en català.

"Aquest mateix compromís ferm de les nostres administracions, corporacions i companyies ha de ser sempre un propòsit essencial perquè aquesta trobada segueix consolidant de cara al futur la seva projecció i influència a tot el món; i ho fa des d'aquí mateix, des de Barcelona, candidata per albergar el centre tecnològic europeu que desenvolupi la tecnologia 5G", ha assegurat.

El monarca ha reservat aquestes referències a la seva part de la intervenció en català. El discurs ha estat majoritàriament en anglès.

Mentre Felip VI parlava, les protestes continuaven al carrer.