Ho acaba de confirmar el conseller d'Interior, Jordi Jané: "L'homicida no tenia la llicència vigent per utilitzar l’arma de foc amb què ha matat els dos agents rurals".

El caçador de 28 anys s'ha discutit amb els agents rurals perquè no tenia la llicència necessària per l'escopeta que portava. L'arma tenia la llicència caducada i estava a nom d'un altre caçador. Segons els investigadors, sembla que la va vendre fa temps.

L'arma dels crims és una escopeta Benelli, moderna, de calibre 12, que permet carregar fins a 12 cartutxos. El dispositiu de seguretat, però, no permet disparar-ne més de tres. I, per tant, la policia treballa amb la hipòtesi que ha disparat tres trets. Tots tres directament al cap dels dos agents rurals.

El presumpte homicida no tenia el permís de tipus E per fer servir aquesta escopeta de cartutxos. El caçador, en canvi, segons ha explicat Interior, sí que tenia el permís D. Un tipus de llicència per a la caça major i per a rifles per matar senglars. Aquesta llicència estava vigent i està acreditat que tenia un rifle actiu amb el permís corresponent.

Els Mossos d'Esquadra estan investigant per què ha fet servir una escopeta que ja no era seva, que ara estava a nom d'un altre caçador i per a la qual no tenia permís d'armes. 

La Guàrdia Civil, que és qui té competències en les llicències d'armes, és qui haurà de determinar aquesta part de la investigació. 

Jordi Jané també ha llançat un missatge de prudència cap a tot el col·lectiu dels caçadors: "El que ha passat avui no representa en cap cas el col·lectiu dels caçadors".

El conseller ha pronunciat, visiblement emocionat, un missatge implacable: "No estem davant de cap accident, avui hi ha hagut un doble homicidi. No és un fet accidental, és un fet criminal. Un fet en què una persona ha matat dos agents rurals. I ho ha fet amb una arma de foc".

Els fets

Els dos agents rurals estaven fent controls habituals quan han interceptat el presumpte homicida. Han començat una discussió després que els agents rurals li hagin demanat els papers de l'arma. L'agressor no tenia la llicència corresponent ni era el titular de l'escopeta i ha començat la discussió. L'assassí els ha apuntat al cap, ha disparat i ha fugit.

Més tard, i després de parlar amb la resta de companys caçadors que eren a la zona, ha decidit trucar al 112 per alertar dels crims. El caçador ha confessat a la policia el doble homicidi i ara mateix és a la comissaria dels Mossos d'Esquadra a Lleida, on l'interrogaran. 

Dimarts passarà a mans del jutge per declarar. Serà aquest qui decidirà si el manté a la presó fins que es faci el judici.

Amb confessió però sense testimonis

Ningú ha vist els fets. L'orografia del terreny, amb nombroses moreres, ha dificultat que cap dels caçadors de la zona hagi pogut veure què ha passat. No hi ha testimonis directes del doble homicidi, segons ha confirmat el mateix conseller d'Interior, Jordi Jané. Tot i així el caçador ha confessat els crims, "s'ha autoinculpat", ha explicat el conseller. "El presumpte sobra", ha dit Jané, mentre condemnava contundentment l'assassinat. 

Durant la discussió "actua amb violència, fora de si", ha detallat Jordi Jané, que ha denunciat que "persones que poden actuar així no poden tenir una arma. Persones que premen el gatell amb tanta facilitat no poden tenir cap arma".

Les víctimes

Les víctimes són dos agents rurals: Francesc Xavier Ribes, de 43 anys, nascut a Soses, que vivia a Lleida i era pare d'un nen de 10 anys, i David Iglesias Díez, de 39 anys, nascut a Lleida, que vivia a Alcoletge i era pare d'una nena de 7 anys.

La consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, de qui depèn la gestió del cos dels Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya, ja ha expressat el seu condol i el del tot el Govern pels crims. 

"Volem deixar constància que en els 30 anys d’història del cos d'Agents Rurals mai havia passat un fet com aquest", ha lamentat Serret. I ha afegit amb contundència: "Volem reivindicar i deixar ben clar que els Agents Rurals són un cos estratègic pel país, un cos que fa un servei inestimable pel territori de Catalunya. Ajuden a fer un territori sostenible".

"És un moment molt, molt dur. És una situació inesperada pel cos. Només hi ha un culpable", ha conclòs visiblement dolguda.