El subdirector general de drogodependències de la Conselleria de Salut de la Generalitat, Joan Colom, ha exposat els resultats de l'assaig clínic en l'oci nocturn realitzat el maig passat a Sitges (Garraf), en el qual no s'ha registrat cap cas positiu de Covid-19.

Ho ha dit aquest divendres en roda de premsa en què ha celebrat els resultats d'un estudi en què van participar 391 persones amb mascareta i sense distància social en cinc bars musicals del carrer Primer de Maig del municipi --conegut com a carrer del Pecat -.

Colom ha destacat que presenten els resultats després que el comitè tècnic del Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) aprovés dimecres el pla sectorial de l'oci nocturn que permet la seva obertura a partir de dilluns que ve fins a les 3.30 hores.

La prova es va realitzar en un espai perimetral del carrer, amb gels hidroalcohòlics per a la higiene de mans, ús obligatori de mascareta quirúrgica i la possibilitat de consumir alcohol i fumar fora dels establiments així com la lliure mobilitat entre els cinc bars musicals que van participar sense límit d’aforament als locals ni distància social.

La regidora de Salut Pública de l'Ajuntament de Sitges, Elisabeth Pérez, ha reivindicat que des del consistori fan una "valoració molt positiva" de l'estudi i ha estimat que la repercussió mediàtica que ha tingut ha estat de més de tres milions d'euros.

El representant del sector de l'oci nocturn al municipi, Damià Orts, també s'ha mostrat satisfet amb aquest "resultat contundent" de la feina i ha assegurat que des del sector mai han tingut dubtes que aquesta prova seria bona.

Xifres positives

El 88,2% dels participants entre assistents voluntaris i treballadors es van fer un test d'antígens ràpid (TAR) entre cinc i set dies després de la prova, ha precisat Colom, que ha reivindicat que no es va detectar cap positiu.

La investigadora de l'Institut per a la Recerca en Atenció Primària de Salut Jordi Gol i Gurina (IDIAPJGol) i una de les responsables de l'estudi, Betlem Salvador, ha concretat que l'edat mitjana dels participants va ser de 37 anys, la meitat dels quals entre 23 i 50 anys.

Salvador ha detallat que han comparat la incidència de virus amb un grup control format per 1.955 persones amb característiques similars a les dels participants de l'estudi: s'han detectat dos casos positius en aquest grup.

Reclamacions del sector

En cas que la incidència de la pandèmia a Catalunya segueixi en descens, Orts ha reclamat "canvis importants" en aforaments i horaris en una nova flexibilització de les restriccions per part del Procicat.

Al ser preguntat per la possibilitat de realitzar TAR abans d'entrar en un establiment d'oci nocturn amb el finançament de la Generalitat, Colom ha descartat aquesta opció en argumentar que les condicions d'un assaig són unes i això seria d'una logística "molt improbable".

Així mateix, ha reivindicat que l'estudi ha contribuït a posar les condicions de reobertura del sector a partir de dilluns i ha advocat perquè els 15 dies de vigència de la resolució funcionin perquè puguin ampliar les mesures: "Voldrà dir que tenim resultats positius".

 

Imatge principal: Un local d'oci a Sitges/ACN