El jutjat d’instrucció número 7 de Martorell (Baix Llobregat) ha arxivat les tres denúncies que quedaven obertes contra els docents de l’IES El Palau de Sant Andreu de la Barca, investigats per presumptament haver menyspreat alumnes fills de guàrdies civils després de l’1-O.

Segons ha pogut saber l’ACN, el jutge ha conclòs que no hi ha suficients indicis per mantenir la causa oberta pels delictes d’odi i contra la integritat moral. El mateix jutge ja va arxivar mesos enrere cinc altres causes similars, i el jutjat d’instrucció número 3 de Martorell va fa el mateix amb una investigació sobre un altre professor.

L’Associació espanyola de la Guàrdia Civil ja ha avançat que recorrerà l’arxivament a l’Audiència de Barcelona, com ha fet amb les altres causes tancades.

Un dels tres casos que ara s’han arxivat va arrencar amb la queixa d’una alumna de 1r de Batxillerat, filla d’un agent de la Guàrdia Civil. Segons la noia, el 2 d’octubre de 2017 la professora va dir davant l’aula que no estava en condicions d’impartir classe perquè els agents que havien intervingut el dia del referèndum havien estat uns “bèsties”, motiu pel qual preferia obrir un debat sobre l’1-O. La mateixa alumna va explicar que la professora l’havia convidat a marxar de l’aula si se sentia incòmoda.

El jutge considera que l’actuació de la docent és un exemple de casos en què col·lideixen la llibertat d’expressió amb manifestacions que poden “avivar la violència”. En aquestes situacions, el magistrat recorda que la justícia preveu sancionar aquelles actituds que “propaguin, promoguin o justifiquin l’odi basat en la intolerància”, però també assenyala que la via penal només investiga fets de gravetat. En el cas de la docent d'El Palau, diu que la investigació s’hauria de fer a través de la via administrativa, motiu pel qual descarta seguir amb la causa penal.