L'Arquebisbat de Tarragona ha demanat perdó pel paper de l'Església durant el franquisme. En l'homenatge anual que se celebra en honor a les víctimes de la repressió franquista al cementiri municipal, el vicari Joan Àguila ha demanat disculpes en nom de la institució i ha posat a disposició de les famílies l'arxiu de l’arxidiòcesi. "Manifestem la nostra proximitat cap a les víctimes; no només volem dir que ens hem equivocat i demanar perdó, volem dir que podem ajudar a la recuperació de la memòria", ha afirmat Àguila. El vicari ha estat el primer representant de l'arquebisbat en lamentar públicament durant l'homenatge les accions de l'Església en l'època de Franco. L'associació de familiars de les víctimes ha rebut de bon grat el gest i amb l'esperança que s’estengui a altres institucions eclesiàstiques. Unes 200 persones han participat aquest diumenge en l'homenatge a les 797 víctimes de la repressió franquista que hi ha al conjunt de la demarcació, enguany coincidint amb el 93è aniversari de la proclamació de la II República.

Per primera vegada un representant de l’arquebisbat demana perdó en l’homenatge

Tot i que no és la primera vegada que un representant de l'arquebisbat participa activament en aquest homenatge, sí que és el primer cop que es demanen disculpes públicament a les famílies pel paper de la institució durant aquest període històric. Ha estat el vicari general de l'Arquebisbat de Tarragona, Joan Àguila, qui ha aprofitat el torn de paraula per lamentar el paper de l'Església durant el franquisme. Segons Àguila, l'arxidiòcesi mostra així la “voluntat de transparència, d'obertura, de proximitat envers la ciutadania i de servei a les persones que passen per un moment dolorós” després de les accions del règim franquista. Més enllà de les paraules, Àguila ha posat a disposició dels familiars l'arxiu de la institució amb la voluntat de fomentar la recuperació de memòria democràtica. 

Els familiars de les víctimes, agraïts i esperançats davant la iniciativa

L'Associació de Familiars de Víctimes de la Repressió Franquista a Tarragona, l’entitat organitzadora de l’acte, ha celebrat les paraules de l’arquebisbat: "La implicació de l'Església durant la dictadura ha estat molt present, per tant, com a associació estem molt agraïts que l'Església estigui representada en un acte d'homenatge als represaliats pel franquisme; no crec que hi hagi massa llocs on pugui passar això", ha destacat la presidenta de l'entitat, Montserrat Giné. La portaveu s'ha mostrat esperançada que altres arquebisbats catalans i espanyols també s'uneixin a aquesta tendència i "es posin al costat de les víctimes".

L’associació demana obrir una tercera fossa de repressió a Tarragona

A banda, l'associació de familiars ha insistit en l'obertura d'una tercera fossa de repressió ubicada a Tarragona, on hi ha nou làpides fúnebres i que està senyalitzada pel Memorial Democràtic des de fa un parell d'anys. Giné ha remarcat la necessitat de mantenir les polítiques de memòria democràtica després de les eleccions del 12 de maig.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!