L’ocupació de llits crítics per la covid-19 "es projecta" que arribi a unes 700 persones per Reis, quan avui en són unes 475. És un dels principals arguments exposats pel Govern per mantenir l’oci nocturn tancat, mesura que va aprovar el 23 de desembre passat, i que ara defensa davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Les principals patronals del sector, com la Fecalon, van presentar un recurs al TSJC perquè tombés aquestes restriccions per ser “discriminatòries”.

El TSJC no va aprovar la mesura urgent sol·licitada pels titulars de l’oci nocturn de poder obrir per Cap d’Any, i ara ha de resoldre el fons de la petició del sector. Paral·lelament, el TSJC també ha de resoldre la petició de la Generalitat perquè aprovi la pròrroga del toc de queda fins al 21 de gener, tal com li va aprovar el primer cop fins al 7 de gener, a més de la limitació de les reunions a deu persones. Són dues mesures que afecten drets fonamentals i, per tant, cal el vistiplau judicial.

Més dades

L’informe presentat al TSJC, i al qual ha tingut accés ElNacional.cat, és redactat el 31 de desembre passat i l’advocada de la Generalitat hi exposa més dades negatives sobre l’expansió de la variant òmicron i les previsions de Salut. Indica que les infeccions respiratòries agudes amb ingressos a la unitat de cures intensives (UCI) s’han incrementat un 60% la darrera setmana i es projecta una ocupació de llits de 500 per Cap d’Any (només en falten 30 per arribar avui a aquesta xifra) i de 700 per Reis. S’assegura que les hospitalitzacions “s'elevaran malgrat l'alt nivell d'immunització”. Hi afegeix que el nombre de personal sanitari de baixa relacionat amb la covid-19 era de 685 a principi de desembre, xifra que s’ha enfilat fins als 1.031 a mitjan desembre.

El Govern hi afegeix que s’ha “demostrat l’efectivitat” de tancar els locals d’oci nocturn, els quals els experts consideren que tenen un “risc elevat de retransmissió”. Insisteix que la mesura “persegueix l’interès general de la prevenció i de la salut”. I nega que sigui un sector discriminat en comparació amb d’altres. Per una banda, els retreu que no detallin aquests efectes negatius, com requereix la justícia per poder-los avaluar, i alhora recorda que es van “anunciar mesures de suport econòmic al sector”, amb les quals esperen que també col·labori el govern espanyol.

 

Peticions

El coordinador jurídic de la Fecalon, Fernando Martínez, va presentar la petició al TSJC en nom de la Federació juntament amb 55 entitats i gremis més. En concret, sol·liciten que se suspengui el tancament de les activitats recreatives musicals, sales de concerts i cafès teatres i de concerts a les 00.30 h, a excepció de les poblacions on existeixi el toc de queda. I, que es deixi sense efecte la limitació de l’aforament de les activitats d’hostaleria i de restauració al 50%, o subsidiàriament que la reducció sigui únicament  al 75% de l’aforament. També se sol·licita que s'aixequi la suspensió total de les activitats dels locals de karaoke, bars musicals i locals on no hi ha pistes de ball.

La Fecalon també compara xifres i assegura que no hi ha tanta diferència entre les zones amb l’oci nocturn obert i tancat. Exposa que a Catalunya, amb l’oci musical tancat, hi ha hagut més de 68.587 nous contagis, que sumen 1,24 milions, amb una taxa reproductiva efectiva (RT) 1,51, mentre que a Madrid, amb l’oci musical obert, les dades són 34.758 nous contagis, que sumen 1,15 milions amb una RT d’1,2.

 

Foto principal: Joves a l'entrada d'una discoteca de Barcelona / Europa Press