Aquest dimecres al vespre el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha atorgat la Medalla d’Or de la Generalitat a la il·lustradora Roser Capdevila i al mecenes i empresari Antoni Vila Casas en un acte que serveix d’avantsala de la Diada Nacional de Catalunya, que es commemorarà aquest 11 de setembre, i que es va celebrar a Mollet del Vallès. 

Mossos sense armes llargues

L’acte, de marcat caire institucional, serveix al Govern per iniciar els actes de la Diada Nacional. La cerimònia s’ha engegat amb la hissada de la senyera per part de la formació de la guàrdia d’honor del Cos de Mossos d’Esquadra. Abans, però, el president i aquest escamot de gala de la policia catalana han tornat a deixar una de les imatges de la jornada. Com ja va sent habitual, el president va passar revista a una formació de gala descafeïnada, que van formar sense les tradicionals armes llargues que, tal com marca el protocol, haurien de portar, els mítics màusers. 

El Molt Honorable, acompanyat del cap de la policia de Catalunya, el comissari Josep Maria Estela, i de l’intendent Josep Guillot, cap de la Guàrdia d’Honors, va passar revista abans de l’acte a un escamot d’uns setze agents -la majoria homes- vestits de gala. El tradicional uniforme amb barret de copa i espardenyes set vetes sempre s’acompanya d’aquesta arma llarga que rememora l’època de les Esquadres i el bressol històric de l’actual policia de Catalunya. 

Una imposició de Presidència

Que quan hi hagi la presència del president Aragonès com a màxima autoritat en un acte -com va passar el dia de les Esquadres de 2022 o amb la presa de possessió del mateix Aragonès, l’any 2021- els agents de la Guàrdia d’Honors formin sense armes llargues és una decisió de Presidència, asseguren des d’Interior. 

Quan és el conseller Elena, el director general o el comissari en cap qui passa revista, si abans no ho ha fet el president, sí que ho fan amb la uniformitat completa i mostrant l’arma llarga. Amb els anteriors presidents de la Generalitat, com també amb els presidents i presidentes del Parlament, el cos d’honors de la policia de Catalunya formava amb els màusers.

“Un assessor 'pijoproge'”, segons Sellarès

Aquesta foto, amb la formació de gala incompleta, no ha passat desapercebuda. Des de l’Assemblea en Defensa de les Institucions Catalanes (ADIC) del Departament d’Interior s’ha reclamat aclarir què motiva que la Guàrdia d’Honors no llueixi, tal com marca el protocol, les armes llargues en les formacions institucionals.

Miquel Sellarès, patró de la Fundació dels Mossos d’Esquadra, ha disparat clar: “La decisió és d'un assessor 'pijoprogre' de Presidència”. L’històric comandament polític dels Mossos d’Esquadra apunta també que aquesta imposició és de Presidència i no d’Interior. Per la seva banda, l’exconseller Pere Macias també s’ha posicionat en veure la foto dels Mossos desarmats amb el president Pere Aragonès: “País de pa sucat amb tomàquet”.