Quina és la clau de la felicitat? Possiblement, aquesta és una de les preguntes més grans que ens podem fer a la vida i cadascú de nosaltres tindrà la seva pròpia resposta. Alguns, potser, estareu pensat en un lloc; altres, en una bona feina; o potser, en diners. Però si en una cosa estarem tots d'acord és que, sigui el que sigui el que ens faci feliç, el més important és tenir persones al costat amb qui compartir-la. Així ho afirma també el psiquiatre i professor d'Harvard, Robert Waldinger, que després d'anys d'estudi sobre la felicitat va concloure que les relacions socials i les connexions són la clau per viure una vida plena i feliç, més enllà de l'individualisme i l'èxit personal.

Robert Waldinger foto en fixa 014
Robert Waldinger

En aquesta mateixa línia, Telefónica ha realitzat l'estudi La importància de les connexions humanes, que reafirma algunes d'aquestes evidències. Assegura que les relacions humanes satisfan les nostres necessitats de pertinença, afecte, comunicació i creixement personal i que, per tant, connectar-se amb els altres és essencial per a la nostra felicitat i benestar. En resum, Waldinger i Telefónica coincideixen que les relacions humanes són la clau per a una vida feliç i plena. I això, segurament, no és cap secret per a tu. Hi ha alguna sensació comparable a la de prendre un bon vi amb amics, les abraçades de la teva mare o unes bones rialles amb els més petits de la casa? Llavors, a què esperes per connectar amb les persones que t'envolten i trobar la felicitat en les connexions humanes? Et donem totes les claus!

Com trobar la felicitat gràcies a les connexions humanes?

Waldinger té la resposta. El psiquiatre assegura que tenir bones relacions socials és clau per al nostre benestar emocional i pot ser una font de felicitat i suport a les nostres vides, però també remarca que la felicitat és el resultat d'una sèrie d'hàbits i accions conscients. No és una cosa que s'aconsegueix de forma instantània, sinó que és un procés gradual que requereix paciència i perseverança. Per això, és important seguir diversos punts en el procés per poder aprendre a ser més feliç:

  • No descuidar els teus amics. Per tenir relacions autèntiques i significatives, és important dedicar temps de qualitat al nostre cercle més proper. Waldinger insisteix que els nostres amics ens brinden suport emocional, ens ofereixen perspectives diferents i ens ajuden a créixer com a persones, per la qual cosa és fonamental cuidar-los de la mateixa manera en què ells ens cuiden a nosaltres.
  • Compartir activitats. Participar en activitats socials. Pot ser una gran oportunitat per conèixer persones amb interessos similars als nostres. Ja sigui a través d'un voluntariat o un hobby, pertànyer a un grup ens ajuda a tenir una bona autoestima i a donar-li un propòsit i significat a la nostra vida.
  • Ser nosaltres mateixos i sentir-nos segurs. Ser autèntics i acceptar les nostres característiques i peculiaritats és essencial per a la nostra felicitat. Segons Waldinger, aprendre a posar límits saludables ens ajuda a respectar la nostra forma de ser i els nostres valors, convertint-nos en persones més segures de nosaltres mateixos.
  • Acceptar els canvis. Per trobar la felicitat, és vital acceptar els canvis i veure'ls com oportunitats de creixement i aprenentatge. Waldinger ens recorda que, igual com nosaltres canviem, també ho fa el nostre entorn, per la qual cosa hem d'acceptar els canvis en els nostres familiars, amics i companys.

Inspira't amb Millor Connectats

Per tot això, Telefónica ha llançat Millor Connectats, una iniciativa que té per objectiu visibilitzar el talent i fomentar les connexions humanes perquè les persones se sentin capaces d'assolir els seus objectius. En definitiva, busca inspirar les persones a través d'històries d'èxit que demostren que la connexió i el talent són clau per aconseguir grans coses.

Quan connectem, som capaços de fer coses increïbles.

Felicitat amb nom propi

Vols conèixer quines connexions van impulsar grans gestes, i com figures com Rafa Nadal, el geni de la cuina Ferrán Adrià, la nedadora paralímpica Teresa Perales, el triatleta Javier Gómez Noya, i fins i tot l'exjugador de bàsquet Nacho Azofra, van assolir l'èxit gràcies a la seva capacitat per connectar amb d'altres? O com el futbolista Keita Baldé es va involucrar en la millora de la situació laboral dels jornalers durant la pandèmia? O la història de Discamino, una associació que ajuda persones amb discapacitat a complir el seu somni de fer el Camino de Santiago? O descobrir com el treball en equip i la confiança van ser la clau de la victòria per a l'equip de K4? No et fem més espòilers. Això i molt més és el que pots trobar a l'apartat 'Inspírate'. Històries que et posaran la pell de gallina i et demostraran que quan connectem amb d'altres som capaços d'aconseguir coses realment sorprenents.

A més, a la secció 'Aprèn' de Millor Connectats, també es poden trobar petites píndoles de saviesa d'algunes de les personalitats més destacades en el seu camp. Des de Molo Cebrián fins a Amaya Valdemoro, aquestes "classes magistrals" ofereixen consells i reflexions en primera persona que ens ajuden a establir millors relacions en el nostre dia a dia. Qui va dir que l'aprenentatge no podia ser divertit o emocionant?

aprèn
 

Segons explica José María Álvarez-Pallete, president de Telefónica, el propòsit de Millor Connectats és "fer el nostre món més humà, connectant la vida de les persones". "A Telefónica creiem en un món més humà. Un món que es mou gràcies al talent de les persones. Per això donem suport al talent com millor sabem: connectant-lo. Més ben Connectats vol ser un lloc on inspirar-se, trobar-se, connectar i aconseguir coses increïbles", afegeix Rafael Fernández de Alarcón, director de Màrqueting Global de Telefónica.