Un canvi de nom. Així és com interpreten els sindicats de la Guàrdia Urbana de Barcelona la proposta de l’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, de dissoldre la unitat d’antiavalots, fins ara anomenada USP (Unitat de Suport Policial) i crear-ne una de nova, que s’anomenarà URPE (Unitat de Reforç a la Proximitat i Emergències), amb funcions similars.

Des de CCOO pensen que es tracta d’un mer canvi de nom: “Treuen la unitat i en creen una de nova que farà el mateix”, afirma Jordi Gallart, coordinador de comunicació del sindicat.

Asseguren que l’Ajuntament no pot dissoldre aquesta unitat perquè és l'única que té “competències exclusives” per desallotjar edificis municipals i perquè en qüestions d’ordre públic “han de col·laborar amb els Mossos si ho requereixen”.

CCOO tampoc entén que les persones que formen part de la UPA hagin de passar les proves per formar part de la UPER. “Els que ja hi són tenen la formació, els coneixements, la pràctica i l’experiència”.

Pel sindicat de policies SAPOL, també es tracta d’un canvi de nom. “Faran una nova unitat amb les mateixes competències i li canviaran el nom de cara a la galeria, de cara als mitjans”, explica el seu portaveu, Jordi Rodríguez. “No tenim problema que li canviïn el nom, però volem que es mantinguin els drets laborals dels treballadors”, diu Rodríguez, que també afirma que l’origen de tot plegat cal buscar-lo en un pacte entre Barcelona en Comú i la CUP.

El sindicat minoritari Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF Guàrdia Urbana) diu que la supressió dels antiavalots és “aberrant” i considera que, justament ara que Barcelona s’ha convertit en la ciutat “més insegura” d’Espanya, és una unitat “necessària”. Segons l’organització, la decisió s’ha pres per motius “polítics” i “no pas organitzatius ni funcionals”. Insinua que al darrere hi ha la CUP. El CSIF aprofita per recordar les tasques dels antidisturbis, entre les quals hi ha les intervencions “immediates”, com les actuacions en narcopisos, “en esfondraments, com els del Carmel”, i en “inundacions, com les de la Vall d’Hebron”.