Els amos de l'espai protegit de la Ricarda, que es veuria afectat pel polèmic, i ara en suspens, projecte d'ampliació de l'aeroport del Prat de Barcelona, estan majoritàriament a favor de vendre els terrenys a Aena, segons publica aquest diumenge El Periódico de Catalunya.

Aquests terrenys, que inclouen l'estany, la pineda, els aiguamolls i dues cases pairals, tenen un valor nominal d'uns 3,5 milions d'euros i són propietat de mig centenar de socis de la família Bertrand.

Segons el diari, els propietaris de la Ricarda aposten per vendre aquests terrenys de 135 hectàrees, que han estat motiu de discòrdia en estar inclosos en el projecte del govern central per a l'ampliació de l'aeroport de Barcelona, que de moment ha quedat paralitzat.

Espai protegit

L'espai natural protegit de la Ricarda, dins del delta del Llobregat, no és públic, sinó que part d'aquest és propietat de la citada família d'origen francès, que la va adquirir entre finals del segle XIX i principis del XX, si bé el gruix de la finca pertany a la societat Ebys Inmuebles SL, encarregada d'administrar-la.

La societat té mig centenar de socis, tots ells de la família, encara que amb una participació dispar.

Els Bertrand Barraquer, Bertrand Vergès, Bertrand Marfà i Gomis Bertrand controlen un 24% de la societat cadascun, mentre l'1% restant està en mans dels Rosal Bertrand, apunta el mitjà citat.

Els actius de la Ricarda en possessió d'Ebys, que exclouen la Casa Gomis ―bé d'interès cultural― i quatre cases més entre les dunes i l'aiguamoll, ascendien el 2019 a gairebé 3,5 milions d'euros, segons consta al Registre Mercantil.

La possible venda de la Ricarda va formar part de l'ordre del dia en l'última junta anual d'accionistes de finals de juny, abans que govern espanyol i Generalitat anunciessin el passat 2 d'agost l'acord per a l'ampliació de l'aeroport, ara en suspens.

La família assegura que no ha tingut fins ara cap contacte amb les parts ni ha rebut propostes.

Manifestació contra l'aeroport

Aquesta intenció de vendre s'ha donat a conèixer el mateix dia que hi ha convocada una manifestació en contra de l'ampliació de l'aeroport del Prat amb més de 300 entitats, partits polítics inclosos, convocant a manifestar-se al carrer Tarragona de Barcelona, entre les places d'Espanya i dels Països Catalans, per exigir que la inversió de 1.700 milions d'euros en infraestructures aeroportuàries a Catalunya acabi a la paperera definitivament. 

 

En un inici, abans que el govern espanyol decidís unilateralment suspendre la inversió al·legant "falta de consens", la marxa era per protestar contra la decisió dels governs català i espanyol per ampliar la infraestructura aeroportuària catalana, amb l'objectiu d'aturar l'aprovació del pla al Consell de Ministres el pròxim 30 de setembre i per "denunciar l'opacitat i arbitrarietat" amb les quals els governs "s'estan pronunciant sobre la inversió dels 1.700 milions" que implica l'ampliació de l'aeroport. 

 

Imatge principal: Vista general de la finca de la Ricarda / ACN